<strong>STOPPET:</strong> Hit, men ikke lenger. Nederlandske myndigheter mener at disse vodkaflaskene var på vei til Nord-Korea og Kim Jong-un. De kom ikke lenger enn Rotterdam. Foto: Robin Utrecht / ANP / AFP / NTB scanpix
STOPPET: Hit, men ikke lenger. Nederlandske myndigheter mener at disse vodkaflaskene var på vei til Nord-Korea og Kim Jong-un. De kom ikke lenger enn Rotterdam. Foto: Robin Utrecht / ANP / AFP / NTB scanpix Vis mer

Kim Jong-un

- Beslagla 90 000 flasker vodka som skulle til Kim

Vodkaprodusenten hevder de ikke ante at varene var på vei til Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige fredag gjorde det nederlandske Tollvesenet et veldig stort beslag i havnebyen Rotterdam.

Vodka-beslag

Gjemt om bord på et skip, skjult under en flykropp, fant tollerne en container som inneholdt 3000 bokser med til sammen 90 000 flasker vodka, skriver The Guardian.

Beslaget er stort, men neppe veldig oppsiktsvekkende i den travle havnebyen. Det som derimot er noe mer uvanlig er den antatte mottakeren. Myndighetene i Nederland mener nemlig at de sterke dråpene var på vei til ingen ringere enn Nord-Koreas leder, Kim Jong-un.

<strong>STOPPET:</strong> Det kan se tilforlatelig ut, men det er altså 90 000 flasker vodka som skjuler seg inne i denne containeren. Foto: Robin Utrecht / ANP / AFP / NTB scanpix
STOPPET: Det kan se tilforlatelig ut, men det er altså 90 000 flasker vodka som skjuler seg inne i denne containeren. Foto: Robin Utrecht / ANP / AFP / NTB scanpix Vis mer

Tollvesenet slo til fordi det kinesisk-registrerte skipet vodkaflaskene ble funnet på hadde en mistenkelig rute.

Ifølge skipets egne papirer skulle varene losses i Kina, etter å ha vært innom Hamburg og Rotterdam.

- Vi mistenker at denne vodkaen ikke skulle til Kina, men til Nord-Korea, sier Arne Kooij, tollbetjenten som sto bak beslaget.

Den nederlandske handelsministeren, Sigrid Kaag, peker på sanksjonene Nord-Korea er ilagt.

- FNs sikkerhetsråd har innført klare sanksjoner mot Nord-Korea, og derfor er det viktig å håndheve dem. Sanksjonene begrenser også importen av luksusvarer, så Tollvesenet gjorde helt rett i å losse containeren, sier Kaag.

HANOI: For andre gang skal diktatoren Kim Jong-un og Donald Trump møtes. Denne gangen i Hanoi i Vietnam. Men kritikere frykter et møte uten det alt for store å vise til. Reporter: Nicolai Delebekk / Video: Nicolai Delebekk/NTB/Scanpix Vis mer

Uvitende vodkaprodusent

Selv om vodka etter alt å dømme er en sjelden vare i Nord-Korea, blir det en overdrivelse å kalle drikkevarene for edle dråper. De 90 000 flaskene var nemlig av merket Stolbovaya, et av de billigste merkene i Russland, skriver Algemeen Dagblad.

Vodkaen produseres i St. Petersburg, og den store vodkaforsendelsen forlot produksjonsstedet for noen uker siden.

Timofei Urban, sjef for Niva, selskapet som produserer vodkaen, sier at de ikke ante at drikkevarene var på vei til Kim.

- Mitt firma leverer vodka over hele verden, også i Sør-Korea. Men aldri til Nord-Korea, sier Urban.

Helt overraskende er det ikke at Kim importerer alkohol. Han fikk utdannelsen sin i Sveits, der han etter sigende skal ha fått smaken på det gode liv.

Glad i luksusvarer

Siden han fikk makten i 2011 skal han og familien ha brukt over fire milliarder dollar på luksusvarer, som de har importert fra Kina.

Familien skal ha importert et sjøfly, musikkinstrumenter, klokker og pels.

I tillegg til at han øyensynlig er glad i alkohol, er Kim også en røyker. På vei til toppmøtet med Donald Trump, avholdsmann og ikke-røyker, tok Kim seg en røykepause.

Kim skal etter sigende ha begynt å røyke da han var bare 12 år gammel, og vanen skal Kim ha arvet fra sin far, Kim Jong-il.

Kim Jong-un møter altså Donald Trump til deres andre toppmøte i morgen. Der er det ventet at de to lederne vil diskutere atomnedrustning på Koreahalvøya. Møtet skal etter planen vare i to dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer