STATSADVOKAT: Guro Hansson Bull har tatt ut tiltalen mot mannen i 20-åra. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STATSADVOKAT: Guro Hansson Bull har tatt ut tiltalen mot mannen i 20-åra. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Statsadvokat om Norges største overgrepssak:

- Beslagla chatlogger på flere tusen sider

I månedsvis forsøkte politiet å spore opp flere hundre av ofrene for nettovergrep. Selv om tiltalen mot fotballdommeren i 20-åra inneholder 300 navn, frykter statsadvokat Guro Hansson Bull at det kan være flere.

- Slik vi kjenner det er dette norgeshistoriens største overgrepssak, sier statsadvokat Guro Hansson Bull til Dagbladet.

Tirsdag denne uka ble tiltalen i den rystende saken hun sikter til kjent. En mann i 20-åra fra Østlandet er tiltalt for å ha begått nettovergrep mot omkring 300 unge gutter i Norge og andre nordiske land.

De fornærmede, som kommer fra alle deler av Norge, samt andre nordiske land, er i alderen 10 til 18 år. Mannen skal også ha begått fysiske overgrep mot et titall av dem i sitt eget hjem. Ifølge tiltalen er flere av tilfellene filmet.

- Det er den klart mest arbeidskrevende saken, i omfang, jeg har jobbet med. Det er også den mest tidkrevende saken jeg har hatt. Vi har jobbet utelukkende med denne saken i omtrent fire måneder. Før det jobbet vi også med den i ett år parallelt med andre saker, sier Bull.

Tusenvis med sider

Store mengder chat-filer, filmer og bilder er bare noe av det politiet sitter igjen med av bevis, etter det omfattende arbeidet med saken. Nettovergrepene skal ifølge tiltalen ha startet tilbake i 2011 og pågått fram til mannen ble fengslet høsten 2016.

- Noen av disse chatloggene er på flere tusen sider, forteller Bull.

I tillegg til tiltalen som ble kjent i går, har politiet allerede gitt en straffereaksjon for overgrep mot ytterligere 160 gutter i form av en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse. Det vil si at skylden er fastslått, men at tilleggsstraffen er såpass lav at man ikke velger å ta med disse postene i tiltalen.

- Han er funnet skyldig i de 160 tilfellene, og det er rettskraftig avgjort. Det kan også få betydning for straffeutmålingen i denne saken, sier Bull og legger til:

- Det er delt opp slik for å gjøre det håndterbart i retten. Det er allerede 300 fornærmede som skal behandles i retten.

Frykter liknende saker

Ifølge tiltalen har mannen i 20-åra tatt i bruk chatteappene KIK og LINE, for det meste under aliaset «Sandra», for å komme i kontakt med unge gutter. Systematisk skal han ha forledet dem til å sende bilder og videoer av seg selv. Deretter skal han ha truet guttene til å fortsette å sende krenkende og seksuelle videoer og bilder - hvis ikke ville videoene blitt publisert på Internett.

- Tallet på fornærmede viser at dette er noe man må ta inn over seg. Vi vil kanskje se flere liknende saker, hvor én enkelt person kan begå svært mange overgrep via nettet. Det vil medføre utfordringer for politiet, som skal etterforske saker som får et så stort omfang. Det fører også med seg utfordringer for påtalemyndigheten når det skal opp i retten. Vi frykter at saker som denne kan øke i omfang, sier Bull.

Hun viser til at det de siste åra har vært en økning i saker som dreier seg om nettovergrep, der det er mange fornærmede – men bare én tiltalt.

Svært krevende identifisering

Politiet har hatt en omfattende jobb med å identifisere de fornærmede i saken.

- Politiet har funnet fram til de fornærmede via chatlogger, bilder og filmmateriale. Øst politidistrikt har nedlagt en betydelig innsats i å gå gjennom dette materialet for å kunne identifisere disse guttene. Det har de klart via chattelogger, brukernavn og bilder som har blitt sendt, forteller hun, og legger til at dette har vært en krevende jobb for politiet.

KIK: Chattetjenesten KIK ble også brukt. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
KIK: Chattetjenesten KIK ble også brukt. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Har man klart å identifisere alle fornærmede i denne saken?

- Det har man sannsynligvis ikke. Det finnes bilder hvor man ikke kan identifisere hvem den fornærmede er, men alle bilder eller filmer der ansiktet er synlig skal politiet ha klart å identifisere den fornærmede, sier hun.

Hun har ikke et nøyaktig tall på hvor mange av de fornærmede som har blitt avhørt.

- Men alle 300 har ikke blitt avhørt. De som er under 15 år har blitt avhørt på barnehus, mens det er noen som ikke har ønsket å snakke med politiet.

Vurderer voldtektstilfellene

Mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, sa til Dagbladet i går at hun har vært i kontakt med sin klient i nærmere to år. Fotballdommeren ble pågrepet første gang i juli 2016, men ble løslatt etter et par uker i varetekt.

Mannen rakk fram til han ble pågrepet i september samme år å begå nye overgrep. Han har siden sittet i varetekt.

Lærum opplyser til Dagbladet at hennes klient erkjenner alle forhold, og at han vil erkjenne straffskyld når saken skal opp i retten 22. januar. Advokaten har imidlertid varslet at de vil se nærmere på det juridiske rundt de 15 voldtektstilfellene i tiltalen.

- Dette vil vi komme tilbake til. Vi vil sjekke om det juridiske grunnlaget er brukt riktig der. Men det er formaliteter, sa Lærum til Dagbladet tirsdag.

- Det er fint hvis han erkjenner straffskyld. Både av hensyn til fornærmede og han selv. Men han har så vidt meg bekjent ikke erkjent straffskyld for de mest alvorlige punktene i tiltalen, og heller ikke noen av seksuelle overgrepene som er omfattet av tiltalen, sier statsadvokat Bull.