Donald Trump

Beslagla data fra politiske motstandere

Daværende president i USA, Donald Trump, og administrasjonen hans gikk hardt ut i jakta på lekkasjer.

ETTERFORSKET: Daværende justisminister, Jeff Sessions (t.h.), etterforsket lekkasjer knyttet til Donald Trumps kontakter med Russland. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
ETTERFORSKET: Daværende justisminister, Jeff Sessions (t.h.), etterforsket lekkasjer knyttet til Donald Trumps kontakter med Russland. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Da Trumps justisdepartement etterforsket lekkasjer av hemmeligstemplet informasjon tidlig i presidentperioden hans, gikk de til et svært uvanlig og aggressivt steg.

De stevnet Apple for å få utlevert data fra minst to demokratiske politikere i etterretningskomiteen i Representantenes hus, i tillegg til rådgiverne deres og familiemedlemmer. En av dem var mindreårig. New York Times avslørte dette seint torsdag amerikansk tid.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Russland

Minst et dusin personer knyttet til etterretningskomiteen i 2017 og 2018 fikk data beslaglagt. Blant dem var den svært profilerte demokraten og nåværende leder av etterretningskomiteen, Adam Schiff, skriver avisa.

Det var påtalemyndigheten under den daværende og hardt pressede justisministeren, Jeff Sessions, som jaktet på kilder etter medieoppslag om kontakt mellom Trump-leiren og Russland. Men dataene de beslagla, skal ikke ha bevist noen bånd mellom etterretningskomiteen og lekkasjene, skriver New York Times.

Da William Barr overtok som Trumps justisminister, trappet han igjen opp etterforskningen av lekkasjer og Adam Schiff.

Ifølge New York Times er det helt ekstraordinært å gå til det steget å stevne noen for å få kommunikasjonsdata fra sine politiske motstandere unntatt i korrupsjonsetterforskninger.

Trump-administrasjonen gikk også rettens vei for å få data fra journalister for å finne ut hvem som var deres anonyme kilder. Den siste tida er det blitt kjent at dette har skjedd med journalister i Washington Post, New York Times og CNN.

STIKK: Etter et møte med president Joe Biden, kom generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, med et nytt stikk mot tidligere president Donald Trump. VIDEO: Vegard Kvaale Vis mer

- Ekstremt aggressivt

- Uavhengig av om det var tilstrekkelig med grunnlag for å starte en lekkasjeetterforskning, framstår det som ekstremt aggressivt å inkludere familiemedlemmer og mindreårige barn. Kombinert med tidligere president Trumps umiskjennelige vendetta mot Schiff, stiller det også alvorlige spørsmålstegn ved hvordan denne etterforskningen ble gjennomført, og om den ble påvirket av politiske vurderinger heller en reine juridiske vurderinger, sier en tidligere medarbeider i justisdepartementet, David Laufman, til New York Times.

Verken det amerikanske justisdepartementet, Barr eller Apple har så langt kommentert opplysningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer