Beslagla flere skytevåpen i narkoaksjonen

Politiet mistenker at flere av de siktede i narkosaken deltok i planleggingen av et ran. I går ble ni menn varetektfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av dem som ble pågrepet i politiaksjonen mandag ble i Oslo tingrett i går varetektsfengslet i fire uker. Blant dem er Nokas-dømte Metkel Betew, samt en tidligere elitespiller i basketball.

Sistnevnte er siktet for såkalt ransforbund etter straffeloven §269. Det vil si at politiet mistenker at han sammen med noen andre har planlagt å begå et ran. Mannen, som har flere landslagskamper for Norge i basketball, er den eneste av de ni som er siktet for ransforbund

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier advokat Ruth Cecilie Rygg, som møtte i retten for mannens forsvarer Bjørn Stordrange.

- Aktuelt å utvide siktelsen Politiadvokat Line Presthus sier siktelsen mot mannen er generell.

- Jeg kan ikke gå så mye inn i den saken. Vi etterforsker fortsatt hva som kunne vært et mulig ransobjekt, sier Presthus til Dagbladet.

- Mistenker politiet at det planlagte ranet var nært forestående?

- Det kan jeg ikke si noe om.

- Bare èn av de ni som er varetektsfengslet er siktet for ransforbund. Er det aktuelt å utvide siktelsen mot noen av de andre?

- Det er tidlig i etterforskningen, men ja, det er aktuelt å se på det ettersom etterforskningen skrider frem.

- Våpenbeslag Politiet vil nå etterforske om dette er en gjeng som har drevet med organisert kriminalitet, opplyser politiadvokaten.

- Det vil være et tema videre i etterforskningen om dette er organisert kriminalitet, sier hun.               

Under den storstilte politiaksjonen mandag ble det, i tillegg til betydelige mengder narkotika, beslaglagt flere skytevåpen, opplyser Presthus overfor Dagbladet.

POLITIADVOKAT: Line Presthus.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POLITIADVOKAT: Line Presthus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Politiadvokaten sier hun ikke har informasjon om type eller antall skytevåpen, men forteller at det var snakk om mer enn ett.

- Det var flere våpen, men detaljkunnskapen har jeg ikke, sier hun.

- Narkotika Politiet har avlyttet flere av de siktede i forkant av storaksjonen, der det i all hovedsak ble gjort beslag av betydelige mengder narkotika.

- Det ble beslaglagt en større mengde cannabis, samt et stoff vi mistenker er sentralstimulerende. I tillegg ble det gjort en rekke beslag vi synes er interessante som bevis, sier Presthus.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om denne saken har noen sammenheng med pågripelsen av Bandidos-profil Lars Harnes tidligere i sommer.

- Det kan jeg ikke kommentere, for da må jeg redegjøre for beviser og opplysninger i saken, så det må jeg komme tilbake til, sier hun.

SIKTET Tidligere Nokas-dømte Metkel Betew er siktet i den omfattende narkotikasaken.
Foto: Åge Pedersen/Dagbladet
SIKTET Tidligere Nokas-dømte Metkel Betew er siktet i den omfattende narkotikasaken. Foto: Åge Pedersen/Dagbladet Vis mer