KJÆLEDYR: Denne servalen ble holdt som kjæledyr i Norge. Her ligger den bedøvet etter at myndighetene tok hånd om den. Foto: Privat
KJÆLEDYR: Denne servalen ble holdt som kjæledyr i Norge. Her ligger den bedøvet etter at myndighetene tok hånd om den. Foto: PrivatVis mer

Beslagla hundrevis av ulovlige dyr i fjor

Flere ulovlige slanger hadde rømt ut i nærmeste nabolag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snitt hadde Mattilsynet drøyt 1,5 aksjoner i uka i fjor der målet var ulovlige dyr. Av totalt 82 aksjoner endte bare 12 med omplassering av fangsten — i 70 tilfeller måtte dyrene bøte med livet.

- Når jeg sier 82 aksjoner er det reelle antallet dyr mye høyere, sier Ole-Herman Tronerud, veterinær og inspektør i Mattilsynet til Dagbladet.

En enkeltaksjon i Fredrikstad resulterte i 19 beslag, og tidligere er det gjort beslag i over 50 dyr på en enkelt aksjon. Dermed er det reelle antallet beslaglagte dyr på flere hundre i året.

Rømningsfare Og om de potensielt livsfarlige dyrene rømmer? Ja, det hender stadig vekk, ifølge Mattilsynet.

- Vi har vært på jakt flere ganger vi. Det har vært både snoker og slanger som har rømt, sier Ole-Herman Tronerud.

- Hvor stor skala snakker vi om?

- De fleste aksjonene våre er mot private som oppbevarer dyr til eget husdyrhold. Men det foregår både oppdrett og salg i større skala i Norge, sier Ole-Herman Tronerud.

- Øk straffene Øystein Størkersen, seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning og ekspert på ulovlig dyrehandel, uttrykker i Dagbladet i dag bekymring for straffenivået i saker som omhandler handel med truede arter.

Også Tronerud sier et det er lov å spørre om straffene for slik kriminalitet er høye nok.

- Flere ganger beslaglegges det dyr i sammenheng med narkoaksjoner, og da kan det være snakk om folk som uansett ikke har råd til å betale ei høy bot. Men det kan diskuteres hvor avskrekkende de nåværende straffene er, sier Tronerud til Dagbladet.

FLERE TILFELLER: Krokodille er ikke uvanlig som kjæledyr i Norge. Denne er smuglet fra Sverige. Foto: Ole-Herman Tronerud / Mattilsynet / SCANPIX
FLERE TILFELLER: Krokodille er ikke uvanlig som kjæledyr i Norge. Denne er smuglet fra Sverige. Foto: Ole-Herman Tronerud / Mattilsynet / SCANPIX Vis mer