BESLAGLAGT: Falske Louis Vuitton-vesker. Foto: Tollvesenet
BESLAGLAGT: Falske Louis Vuitton-vesker. Foto: TollvesenetVis mer

Beslagla piratvarer for 40 millioner

- Handelen med piratvarer er den raskest voksende formen for økonomisk kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beslag av alkohol, sigaretter, valuta og piratkopierte varer øker. Det viser tollvesenets egne tall for første halvår 2011.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mener større innsats mot piratvare-markedet har gitt resultater. Så langt i år har tollerne beslaglagt 145 000 piratvarer med en salgsverdi på 30-40 millioner kroner.

- Handelen med piratvarer er den raskest voksende formen for økonomisk kriminalitet på verdensbasis. Den betyr bortfall av betydelige statsinntekter, det rammer arbeidsplasser og svekker det seriøse næringslivet, sier Røse.

Ulovlige leker Han forteller at de så lang i år blant annet har tatt store mengder ulovlig leketøy. Han mener dette er spesielt problematisk fordi de ofte inneholder ikke-godkjente materialer.

- Men vi tar alle mulige piratvarer; alt fra medisiner, klær og bildeler, sier tolldirektøren.

Han forteller at det meste av disse varene kommer fra asiatiske land, særlig fra Kina.

- Mitt inntrykk er at nordmenn ikke har tatt piratvarehandelen alvorlig tidligere. Da handlet dette mest om luksusvarer som vesker og lignende. Men nå tror jeg at folk forstår at piatvarekriminaliteten også er farlig for liv og helse, sier tolldirektøren.

Narkotikabeslag uendret - Mens antallet tollbeslag øker til 18 300 beslag er antall narkotikabeslag omtrent uendret i
forhold til første halvår 2010, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse, til Dagbladet.

Likevel er det en betydelig økning i beslaglagt marihuana. Beslaget av hasj er også stort. Så langt i år har tollerne avdekket nær 700 kilo hasj og marihuana mot 205 kilo på samme tid i 2010. I tillegg har tollerne beslaglagt 16 000 frø til dyrking av narkotika.

Tollerne avdekket forsøk på smugling av 275 000 liter alkohol første halvår 2011, en økning på 20 000 liter i forhold til de seks første månedene i 2010. Så langt i år er det beslaglagt 210 000 liter øl. Beslagene av brennevin er økt fra 17 000 liter første halvår 2010 til 30 000 liter i år. Det er også beslaglagt 31 000 liter vin i år.

- Dette er organisert og profittmotivert smugling. Det er ikke uvanlig at tollerne avdekket partier på 2 000-3 000 liter øl, og ofte finner tollerne både brennevin, vin og øl i smuglernes kjøretøy, forteller Røse.

Beslagla 4,7 millioner sigaretter I første halvår 2011 har tollerne beslaglagt 4,7 millioner sigaretter, dette er den største mengden som er beslaglagt de fem siste årene. Sigarettbeslagene utgjør alene forsøk på å unndra 15 millioner kroner fra statskassen. Tollerne har også avdekket forsøk på smugling
av 20,5 tonn kjøttvarer første halvår, en økning på fem tonn fra første halvår 2010.

FARLIGE LEKER: Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mener beslag tollvesenet gjør av ulovlig leketøy er spesielt alarmerende fordi disse ofte inneholder ikke-godkjente materialer. Foto: Tollvesenet
FARLIGE LEKER: Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mener beslag tollvesenet gjør av ulovlig leketøy er spesielt alarmerende fordi disse ofte inneholder ikke-godkjente materialer. Foto: Tollvesenet Vis mer