FØRSTE GANG: For første gang under Donald Trumps presidentskap har føderale myndigheter i USA gått etter en journalist i etterforskningen av lekkasjer. Han fortsetter dermed hvor Barack Obama slapp, som ikke nølte å gå etter journalister under hans åtte år som president. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FØRSTE GANG: For første gang under Donald Trumps presidentskap har føderale myndigheter i USA gått etter en journalist i etterforskningen av lekkasjer. Han fortsetter dermed hvor Barack Obama slapp, som ikke nølte å gå etter journalister under hans åtte år som president. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Beslagla telefon- og e-post-loggene til New York Times-journalist

Første gang under president Donald Trump at føderale myndigheter har gått etter journalister i forbindelse med lekkasjer.

Telefon- og e-post-loggene til en journalist i New York Times ble tidligere i år beslaglagt av føderale politimyndigheter.

Det melder den velrenommerte avisa selv i natt norsk tid.

Den aktuelle journalisten, Ali Watkins, begynte å jobbe i avisa seint i 2017. De aktuelle telefon- og e-post-loggene føderale politimyndigheter beslagla, var fra tiden før dette.

Da jobbet Watkins i Buzzfeed og Politico.

Månedsvis med data

Dette er første gang under president Donald Trump at føderale myndigheter har gått etter en journalist for å komme til bunns i myndighetslekkasjer.

Watkins fikk beskjed av en føderal aktor i februar at myndighetene i USA hadde innhentet månedsvis av Watkins' telefon- og e-post-logger, skriver den politiske nettavisa The Hill.

New York Times skriver at etterforskerne i saken ikke skal ha fått tilgang til innholdet oppføringene i loggene viser til.

Det var først torsdag denne uka at New York Times fikk greie på datainnhentingen.

- Det er alltid bekymringsfullt når en journalists telefonlogger blir innhentet av justisdepartementet, sier Watkins advokat, Mark MacDougall i en uttalelse til avisa.

Han stiller videre spørsmålstegn om det var nødvendig å innhente loggene til journalisten.

- Kilder har behov for vern

USAs president Donald Trump har helt siden han ble president klaget over de mange lekkasjene som har kommet fra amerikanske myndigheter.

Men hans administrasjon har fram til nå avstått fra å gå etter journalister i jakten på dem som har lekket informasjon til pressen.

Dette beslaget blir derfor beskrevet som et skifte i Trump-administrasjonens tilnærming til etterforskningen av disse sakene.

Med beslaget følger han eksempelet til USAs forrige president, Barack Obama. Obama instruerte i sin tid justisdepartement til å aggressivt forfølge lekkasjer, som da betydde å gå etter journalister.

Da som nå var presseorganisasjoner kritisk til myndighetenes behandling av journalister i sine etterforskninger.

- Pressefriheten er en av demokratiets hjørnesteiner, og kommunikasjonen mellom journalister og deres kilder har behov for vern, sier Eileen Murphy, en talsperson for New York Times.

FBI-etterforskning

Hvilken eller hvilke lekkasjer myndighetene er interessert i, er ikke bekreftet, men New York Times mener å vite at FBI etterforsker James A. Wolfe.

Wolfe var tidligere direktør for det amerikanske senatets etterretningskomité, og Wolfe og journalisten Watkins skal på et tidspunkt ha vært kjærester.

Dette opplyste hun sine tidligere og nåværende arbeidsgivere om, skriver New York Times.

Watkins nekter for at Wolfe var en kilde til informasjon som var gradert mens de to var et par.