Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beslagla vits fra Krekars PC

En vits om Tony Blair og George W. Bush er blant bevisene Økokrim har lagt fram i saken mot mulla Krekar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vits som sirkulerer på Internett, er et av Økokrims beviser i terrorsaken mot mulla Krekar. Vitsen er hentet ut av Krekars hjemme-pc, som var beslaglagt av politiet, og nå er den oppført som politibevis i saksdokumentene.

Vitsen er slik: Storbritannias statsminister Tony Blair og USAs president George W. Bush sitter på en bar og snakker om hvordan de skal ta livet av ti millioner muslimer og en bergenser. En mann overhører samtalen, kommer bort og spør hvorfor en bergenser. Tony Blair klapper Bush på skulderen og sier: «Der kan du se, George, det er ingen som bryr seg med muslimene.»

- PC-en brukes av hele familien. Vitsen kan ha vært noe en venn av mine barn har sendt. Hva vet jeg? sier mulla Krekar - eller Najmuddin Faraj Ahmad, som er den terrorsiktede islamistens egentlige navn. Krekar selv forteller at han ikke bruker verken telefon eller PC i kontakten med sine venner, fordi han regner med at alt er avlyttet. - Jeg sitter mest hjemme og går bare ut på fredagene for å be. Jeg frykter at dersom jeg tar kontakt med folk, vil de bli trukket inn i saken, sier Krekar.

Utvidet siktelse

Mandag kom den foreløpig siste vendingen i Krekar-saken. I sin prosedyre under et rettslig avhør sa statsadvokat Erling Grimstad i Økokrim plutselig at siktelsen mot Krekar var utvidet til også å gjelde krigsforbrytelser. Etter det Dagbladet forstår, har Økokrim nå siktet Krekar etter paragrafer i den militære straffeloven som viser til bestemmelser i Genève-konvensjonene - krigens folkerett. Økokrim ønsket i går ikke å kommentere den utvidede siktelsen. Krekars advokat Brynjar Meling ønsker heller ikke å kommentere siktelsen, utover at han mener den er oppsiktsvekkende. - Jeg finner utviklingen i saken oppsiktsvekkende. Jeg tolker utvidelsen av siktelsen som desperat fra påtalemyndighetens side og en erkjennelse av at det ikke foreligger noen realiteter i deres siktelse, sier Meling. Krekar er nå siktet for overtredelse av en liten skog av paragrafer. Den mest alvorlige er straffelovens paragraf 147a, den såkalte terrorparagrafen. Både lagmannsretten og seinere Høyesteretts kjæremålsutvalg har slått fast at talene der Krekar snakker om hellig krig og selvmordsaksjoner, ikke rammes av denne paragrafen.

Frihetsberøvelse

Økokrim har likevel opprettholdt siktelsen, og mesteparten av det lukkede rettslige avhøret mandag gikk til avspilling av og spørsmål til Krekars mange taler på video og lydbånd. Krekar fikk mange spørsmål om sin tilknytning til den muslimske lærde Abdullah Azzam. Han var en viktig religiøs inspirator for Osama bin Laden før sin død i november 1990. Krekar er også siktet etter paragraf 104a i straffeloven for å ha vært med i en «privat organisasjon av militær karakter». Siktelsen står fortsatt, til tross for at Riksadvokaten mener den ikke omfatter organisasjoner i utlandet. Krekar er også siktet for innsamling av penger til ulovlige formål, samt frihetsberøvelse for ni personer.

UTVIDER SIKTELSEN: Statsadvokat Erling Grimstad (t.v.) i Økokrim har informert om at siktelsen mot mulla Krekar også gjelder krigsforbrytelser.<!--FOTO--><P><!--/FOTO--><!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
BLIR VITSET MED: George W. Bush (t.v.) og Tony Blair.<!--/BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media