Beslaglegger flere hundre liter julesprit og vin

Spør Jo Kobro ved Oslo Lufthavn på nettmøte om hvordan du unngår å måtte gi fra deg julegavene i sikkerhetskontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sikkerhetsvaktene ved Oslo Lufthavn har nektet flypassasjerene å ta med seg flere hundre liter julesprit og vin de siste dagene. Flaskene blir tatt hånd om og sendt til Vinmonopolet. Julegaver med parfyme, hårspray, etterbarberingsvann, deodoranter og farlige gjenstander slipper heller ikke gjennom sikkerhetskontrollen og havner som spesialavfall.

Bruk hittegods

Informasjonssjef Jo Kobro ved OSL forteller at passasjeren har to alternativer til å gi fra seg julegavene:

Gå ut av køen, putt julepakkene i håndbagasjen og sjekk den inn ved skranken til ditt flyselskap. Forutsetningen er at varene er godt emballert og sendes på eget ansvar.

Lever julegavene på hittegods, der du kan plukke dem opp når du kommer tilbake til Oslo Lufthavn.

- Ofte inneholder gavene verdifulle ting som det kan lønne seg å hente seinere, sier Jo Kobro.

• Han stiller til nettmøte på Dagbladet.no klokka 13.00 for å svare på dine spørsmål angående julegaver og flyplasskontrollen.

Sure passasjerer

FÅR IKKE FLY: Vaktleder Jorunn Frankrig i sikkerhetskontrollen og informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn viser fram noe av julebrennevinet som havner på Vinmonopolet i stedet for på middagsbordet julaften. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FÅR IKKE FLY: Vaktleder Jorunn Frankrig i sikkerhetskontrollen og informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn viser fram noe av julebrennevinet som havner på Vinmonopolet i stedet for på middagsbordet julaften. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Da EU brått innførte nye og strengere sikkerhetsregler for flytrafikk 6. november 2006, gikk det overraskende kort tid før passasjerene kjente til reglene.

- Vi gjennomførte en omfattende spørreundersøkelse ei uke seinere. Det viste seg at 90 prosent av våre reisende allerede var informert om de nye reglene, men at de i liten grad etterlevde dem, forteller Kobro.

G4S Aviation drifter sikkerhetskontrollen ved Oslo Lufthavn.

Vaktleder Jorunn Frankrig forteller at mange passasjerer blir gretne når de blir stoppet med ulovlige varer.

- Noen blir sure og fortvilte. De som blir forbannet er som regel de som visste at de prøvde seg på noe galt, sier vaktleder Jorunn Frankrig.

Russer fratatt vodka

Informasjonssjef Jo Kobro var tilfeldigvis til stede da et russisk ektepar fikk sine vodkaflasker beslaglagt. Det ble ikke nådig tatt opp.

- Problemet var at paret ikke kunne et ord norsk eller engelsk. Sikkerhetsvaktene var heller ikke særlig bevandret i russisk. Dermed ble stemningen særdeles amper. Mannen reagerte med kraftig kroppsspråk på at noen ville ta fra ham vodkaen hans. Til alt hell fikk vi hjelp av en tolk, som løste flokene.

Beslaglegger flere hundre liter julesprit og vin

Etter at OSL nylig installerte flatskjermer med instruksjonsfilm om hva du kan ha med deg gjennom sikkerhetskontrollen, er beslagene halvert, sier Jo Kobro.

- Beslagene av sprit, parfyme og spray er halvert fra oktober til november. Det ser ut til å være like positiv utvikling i juletrafikken. Også farlige gjenstander er det langt færre som har med seg enn tidligere. Fordelen for passasjerene er at sikkerhetsklareringen går raskere, sier Kobro.

Tar få gaver

Tollerne på Gardermoen gjør daglige kontroller av juleposten, men beslaglegger i liten grad, opplyser tolloverinspektør Sigmund Karlsen.

- Verdigrensa for hva som kan sendes er 1000 kr, men vi aksepterer høyere beløp hvis pakken inneholder gaver til flere og det er tydelig merket, sier Karlsen.

• Send inn dine spørsmål til nettmøtet med Jo Kobro klokka 13.00.