Riksadvokaten

Beslagsforbud for politiet

Riksadvokaten har bestemt at politiet må gå til tingretten, hvis de beslaglegger taushetsbelagt datamateriale. Årsak: Norge har krenket menneskerettighetene til en kriminell.

MIDLERTIDIG DIREKTIV: - Strakstiltaket er nødvendig for å unngå ytterligere krenkelser av EMK artikkel 8, fastslår riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. Foto: Terje Pedersen / NTB
MIDLERTIDIG DIREKTIV: - Strakstiltaket er nødvendig for å unngå ytterligere krenkelser av EMK artikkel 8, fastslår riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Den europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD) slo før jul fast at norsk politi ikke har lov til å gjennomgå databeslag, som inneholder taushetsbelagt informasjon mellom en pågrepet og vedkommendes advokat.

Det var advokat John Christian Elden som på vegne av Imran Saber (42), også kjent i det kriminelle miljøet som «Onkel Skrue», hadde klaget et databeslag inn for EMD.

Krenket kriminell

Artikkel 8. i Den europeiske menneskerettskonvensjonen gir rett til respekt for «ens privat- og familieliv, personens hjem og korrespondanse».

Dommerne i EMD fastslo at Norge hadde krenket Imran Sabers rettigheter da politiet sjekket mobiltelefonen hans.

KRENKET: Politiet krenket Imran Saber da beslagla mobiltelefonen hans. Foto: Privat
KRENKET: Politiet krenket Imran Saber da beslagla mobiltelefonen hans. Foto: Privat Vis mer

Mobiltelefonen til Saber (42) ble beslaglagt av Oslo-politiet i en sak hvor han var fornærmet. Saber ville ikke gi fra seg telefonen, og viste til at den inneholdt taushetsbelagte korrespondanse mellom ham og to advokater som forsvarte ham i en sak der han var siktet.

Beslagsforbud

Riksadvokaten, har etter at menneskerettsdomstolen fastslo at Norge hadde krenket Imran Saber, utarbeidet et nytt midlertidig direktiv om gjennomgang av databeslag.

I direktivet heter det:

«Etter riksadvokatens vurdering innebærer dommen at politiet ikke kan forestå utsorteringen av slikt materiale på den måten det gjøres i dag. Dagens ordning og rettslige rammeverk tilfredsstiller ikke kravene EMD oppstiller».

«Selv om dommen direkte gjelder gjennomgang av databeslag, legger riksadvokaten til grunn at de samme krav må stilles til utsortering av taushetsbelagte opplysninger i papirbeslag».

Som et midlertidig direktiv beslutter riksadvokaten derfor:

«- I tilfeller hvor det er holdepunkter for at et beslag inneholder opplysninger som er unntatt fra beslag etter straffeprosessloven § 204 første ledd, jf. § 119, skal det sendes til tingretten for utsortering av dokumenter som omfattes av beslagsforbudet».

«Unngå krenkelser»

Videre heter det i midlertidige direktivet:

«Det skal foretas en streng prioritering ved vurderingen av om et beslag skal sendes til tingretten for slik utsortering. På grunn av tingrettens begrensede kapasitet, må det gjøres kun hvor det er påkrevd, for eksempel i tilfeller hvor det er mistanke om pågående lovbrudd eller siktede er varetektsfengslet».

I direktivet som mandag ble sendt til samtlige politidistrikt skriver riksadvokat Jørn Sigurd Maurud at han er innforstått med konsekvensene direktivet vil kunne få for politiets etterforskning

- Strakstiltaket er nødvendig for å unngå ytterligere krenkelser av EMK artikkel 8, fastslår riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

«Viktig instruks»

- Det er en veldig viktig instruks fra riksadvokaten. Smarttelefoner og datamaskiner inneholder ofte så mye informasjon som også omfatter kontakt med advokater, leger og andre grupper man har krav på fortrolighet med, sier advokat Elden.

RETTIGHETER: - Politiet i Norge må følge menneskerettighetene, sier advokat John Christian Elden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
RETTIGHETER: - Politiet i Norge må følge menneskerettighetene, sier advokat John Christian Elden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

-At riksadvokaten slår fast at politiet ikke har lov til å gå inn på slike databærere følger av menneskerettighetene, og må nå også praktiseres av politiet, sier Elden.

- Bare der de har konkret grunn til å tro at det foreligger lovlige bevis som kan beslaglegges, skal de oversende databæreren til retten for ransaking. I motsatt fall skal det ikke beslaglegges og eventuelt tilbakeleveres, sier advokat John Christian Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer