STORT BESLAG:  I sommer beslagla Tollvesenet 1,2 kilo syntetisk cannabis i en varesending fra USA til en Harstad-mann. På grunn av den ekstreme styrken tilsvarer dette 400 000 brukerdoser. Stoffene var fordelt i 400 pakker. Saken etterforskes fortsatt ved Midtre Hålogaland politidistrikt. Foto: Tollvesenet
STORT BESLAG: I sommer beslagla Tollvesenet 1,2 kilo syntetisk cannabis i en varesending fra USA til en Harstad-mann. På grunn av den ekstreme styrken tilsvarer dette 400 000 brukerdoser. Stoffene var fordelt i 400 pakker. Saken etterforskes fortsatt ved Midtre Hålogaland politidistrikt. Foto: TollvesenetVis mer

Beslagstallene øker for nytt «skrekkdop»

Så langt i år har Tollvesenet gjort flere beslag av syntetisk cannabis enn i hele fjor til sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syntetisk cannabis regnes for å være hundre ganger så sterkt som organisk hasj. Det betyr at brukerdosene er svært små og at skadevirkningene kan være større enn for den mer kjente hasjen.

Kripos begynte å føre statistikk for syntetisk cannabis i fjor og kunne konkludere med at de nye syntetiske stoffene hadde eksplodert på det norske markedet.

Økende problem Beslagstall fra Tollvesenet ved utgangen av september viser ingen endring i trenden. Hittil i år er det gjort 125 beslag av syntetisk cannabis, mot 117 for hele fjoråret. Beslagstallene brukes som en indikasjon på utbredelsen, og derfor er Geir Høiseth i kontrollavdelinga ved Toll- og avgiftsdirektoratet bekymret.

- Dette synes å være et økende problem som vi ser på med bekymring. Dette er stoffer som man kan sitte på gutte- eller jenterommet og bestille rett hjem i posten, sier han til Dagbladet.

I Kripos føres det ikke kvartalsvise tall, men seksjonsleder Kari Frey Solvik ser samme tendens.

- Dette bekrefter vel bare trenden vi har sett en stund, sier hun til Dagbladet.

Nye dukker opp hele tida Flere titalls av forskjellige varianter av den syntetiske hasjen framstilles kunstig og selges på internett, der de lenge har blitt markedsført som lovlige rusmilder. Årsaken er at de stadig endringene i sammensetningen gjør det vanskelig for myndigheter å ha kontroll over dem, og føre dem om på narkotikalista.

- Dette er en trend vi har sett de siste åra. Tidligere kunne vi se rundt 10-12 nye stoffer dukke opp i løpet av en tiårs-periode. Nå kan vi finne tjuetalls på et år, sier Solvik.

Men selv om åtte nye varianter av syntetisk cannabis ble ført opp på narkotikalista ved inngangen til 2012, ser det altså ikke ut til ha hjulpet med å stoppe den stadig økende innførselen.

Mengdene som hittil er beslaglagt ligger imidlertid betydelig lavere enn i fjor. Hittil er litt over 3,9 kilo syntetisk cannabis beslaglagt, mot 11 kilo i 2011. Forklaringen er at det i fjor ble gjort et par store beslag.

Utelukker ikke dødsfall i Norge I en artikkel publisert i Tidsskrift for den Norske legeforening i forrige uke, konkluderer seks norske eksperter med at inntak av stoffet kan føre til alvorlig forgiftning eller død. «Fra utlandet er det rapportert om hjerteinfarkt hos tenåringer, alvorlige psykoser, angst, bevisstløshet og dødsfall etter bruk», skrive forskerne.

Direktøren for rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet, Liliana Bachs, mener det er vanskelig å utelukke at stoffene har ført til dødsfall i Norge.

- Det vet vi lite om. Vi har ikke analysert for syntetiske cannabinoider var alle dødsfall, så noe kan ha gått oss hus forbi. Når det er sagt tror man ikke at det er veldig vanlig med dødsfall for disse stoffene. Men overdoser kan altså gi effekter som kramper, hjerteinnfakt og dødsfall. Dette har vi også sett ved bruk av organisk hasj, men det er grunn til å tro at dette skjer hyppigere ved bruk av syntetisk cannabis, sier hun.

Det seineste framstøtet i kampen mot å stanse innføringen av disse stoffene kom i forrige uke, da Legemiddelverket sendte ut et lovforslag om å implementere hele stoffgrupper på narkotikalista. Formålet er å gjøre innførselen av hittil ukjente stoffer ulovlig, hvis man kan slå fast at de tilhører en mer kjent stoffgruppe.