Beslan er tårenes by

I dag er det ett år siden marerittet begynte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag 1. september i fjor, tidlig på morgenen norsk tid: Den første meldingen tikket inn om et gisseldrama i Russland.

De neste døgnene fulgte verden tragedien og grusomheten som utspant seg på en helt vanlig barneskole i Nord-Ossetia på årets første skoledag.

Mer enn 1200 mennesker ble holdt som gisler i gymsalen på Skole nr 1 i Beslan. De aller fleste var barn, kvinner og besteforeldre som hadde fulgt barna til feiringen av skoleåret. Spebarn og sjuåringer ble gisler for tsjetsjenske opprørere som ikke hadde noen hensyn å ta.

Fredag 3. september begynte skytingen. Miner eksploderte. Nakne barn løp i panikk. Flere av dem ble skutt i ryggen og drept da de forsøkte å flykte. Verden fulgte massakren direkte via tv-kameraene.

Noen timer senere samme dag lå likene i rader i områdene rundt skolen. Foreldre lette desperat i likradene og på sykehusene. Mange endte dagen med å tviholde på hendene til en død sønn eller datter.

Mødre uten barn

Sårene i Beslan er fortsatt vidåpne. I dag samlet innbyggerne seg i ruinene av skolen der 331 mennesker mistet livet etter to døgn med terror.

Tusenvis av sørgende bar blomster inn i skolens gymsal etter å ha passert metalldetektorer på vei inn. Lyden av en enkel klokke som slo, ble sendt ut via høyttalere. Deretter ble blomstene brakt til den nye kirkegården i Beslan - en ny kirkegård måtte lages for å få plass til alle de døde. På gravstenene er det mange bilder av smilende skolebarn og unge mødre.

SE PÅ BILDENE: En voksen mann. Et spebarn. En trebarnsmor. Gisseltakerne sparte ingen. Foto: SCANPIX
SE PÅ BILDENE: En voksen mann. Et spebarn. En trebarnsmor. Gisseltakerne sparte ingen. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyden av gråt kunne høres lavt over hele den lille byen. Ortodokse prester sang bønner mens etterlatte la ned blomster og bamser. Bestemødre tviholdt på store bilder av døde barnebarn. Et sted satt en kvinne med armene rundt en stor gravsten og gråt.

Beslan er tårenes by. Kvinnene som har mistet sine barn, blir kalt de frarøvede mødrene.

Over hele Russland markerte skolene tragedien i Beslan med stillhet.

- Alle som vet om denne forferdelige katastrofen og som har et hjerte, minnes dette forferdelige marerittet, sa president Vladimir Putin i dag.

Hvem hjalp terroristene?

Fortsatt mangler det brikker i puslespillet for å forklare hvordan terroristene kunne gjennomføre den godt planlagte aksjonen. Både politifolk og politikere er blitt beskyldt for å ha hjulpet terroristene. Den tsjetsjenske terroristen Sjamil Basajev var hjernen bak grusomhetene. På tirsdag sa han at russisk etterretning hadde gitt folkene hans fri passasje inn i Nord-Ossetia for å gjennomføre angrepet mot forsvarsløse barn og voksne.

Ingen har kunnet forklare hvordan mer enn 30 tungt bevæpnede terrorister kunne ta seg fra en naborepublikk og helt til skolen i Beslan uten å bli oppdaget.

Utenfor ruinene av Skole nr 1 ble det oppstyr da skolens rektor Lidia Tsaliyeva prøvde å komme inn i bygningen. Mange er overbevist om at Tsaliyeva hjalp terroristene som overfalt barna på skolen. I månedene før 1. september ble det lagret store mengder våpen i skolebygget, som var under oppussing. Tsaliyeva avviser anklagene, men måtte fjernes fra stedet av vakter og politi fordi flere ville gå løs på henne.

Frykter ikke Putin

Susanna Dudiyeva mistet sønnen Zaurbek (13) i tragedien. Kvinnen, som er økonomom og tidligere restauranteier, er blitt ansiktet for Beslans frarøvede mødre. Hun leder Beslans Mødrekomite.

- Jeg hadde aldri sett meg selv i denne rollen - som en mor uten barn og som leder av denne komiteen, sier den lavmælte kvinnen. I morgen møter hun president Putin ansikt til ansikt.

- Jeg er ikke redd for å møte ham. Det er han som burde være redd. Han kan ikke ane hva vi har gått gjennom. Han er far. Jeg skal fortelle ham hva vi har opplevd. Jeg er en mor som har mistet barnet mitt, sier Dudiyeva.

MINNESTUND:</B> Stillheten ble kun brutt av en klokke. På veggene er det malt fredsduer rundt bildene av de døde.
ANSIKT UTAD:</B> Susanna Dudiyeva leder Beslans Mødrekomite.
DREPT: Fatima Gadiyeva-Goloyeva (29) og datteren Kristina (2) er begravet ved siden av hverandre.