Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beslan gjør noe med hodet ditt

De er ikke de samme i dag som for ei uke siden, de seks ungdommene fra Tønsberg som har vært i terrorrammede Beslan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det gjør noe med hue\' ditt å dra til Beslan. Du er\'ikke den samme når du kommer hjem.

15 år gamle Einar Andreassen gir overfor NTB på denne måten uttrykk for det også de øvrige fem klassekameratene føler etter meget sterke inntrykk fra et nesten ukelangt opphold i den russiske republikken.

Elevene ved Presterød Ungdomsskole i Tønsberg er overbevist om at de har knyttet varige bånd med elever ved Skole 1 i Beslan i Nord-Ossetia som så dramatisk ble rammet av tsjetsjenske terrorister i september i fjor.

Terroranslag

Det var onsdag 1. september at terroristene slo til mot Skole 1 i Beslan og tok flere hundre barn og voksne som gisler. Det skjedde på en festdag da gymnastikksalen var pyntet til feiring.

Offisielle tall viser at 326 mennesker regelrett ble slaktet ned i blodbadet.

De seks ungdommene fra Tønsberg-skolen inngår ifølge klasseforstander Olav Hovland i en fin gruppe elever som trenger en litt annen oppfølging enn andre.

- Dette har gjort noe med oss som personer. Vi har fått noe å tenke på, og fått et helt nytt syn på tilværelsen, sier Oda Endresen.

ØDELAGT: Dette bildet av gymsalen i Beslan ble kåret til årets bilde på fredag. Foto: Henning Lillegård
ØDELAGT: Dette bildet av gymsalen i Beslan ble kåret til årets bilde på fredag. Foto: Henning Lillegård Vis mer

De øvrige kameratene, Einar, Maritha Skjauff, Jørgen Ree, Andreas Rønning Olsen og Alexander Eriksen, nikker bifallende: Ingen av dem ville vært turen foruten - de har alle fått et nytt perspektiv på tilværelsen.

- For det fine er jo at vi kommuniserte selv om de nesten ikke kunne engelsk. Men hva gjør det. Vi skjønner hva vi snakker om. Ungdom skjønner ungdom - vi snakker samme språk, sier Oda oppglødd.

Slapp politikere

- Og det virket som de var lettet og glad for endelig å slippe å snakke med «eksperter» og politikere og andre høyt på strå. Jeg tror de så på oss som ekte mennesker - rett og slett som ungdom som dem.

- Noe av det sterkeste var å komme inn i skolen og gymsalen der det grusomme skjedde. Vi kunne se kulehull der mennesker var blitt meid ned, sier Jørgen.

Det gjorde inntrykk å bli fortalt at unger ble skutt i ryggen, og at foreldre ble skutt foran øynene på barna for at ungene skulle slutte å skrike.

Skole 1 er fortsatt avsperret for etterforskning. Ifølge de norske ungdommene er det meningen at hele bygningen skal rives og at det på stedet skal bli en minnelund eller minnemonument som markerer motstand mot terror.

Støkk

Men Einar fikk en ekstra støkk og tankevekker, som også slo ned i de andre:

Under besøk på en gravplass til minne om ofrene, med rekke på rekke av kors og bilder, sto han plutselig overfor portrett til forveksling lik sin søster.

- Hu\' var på en prikk lik søstra mi. Og alle de andre er enige, for hu\' går på samme skole. Da begynner tankene å surre i hue\' - det kunne like godt ha vært søsteren mi. Da tenker du hvor viktig familie og venner er, sier Einar.

- Dette har forandret oss. Dette har vi vokst på. Nå vet vi at vi har mye å være takknemlige for. Og at vi kan gjøre noe for andre, sier Oda.

Og klasseforstander Olav Hovland er ikke i tvil om at elevene har vokst med prosjektet: De har mindre fravær enn elever i andre klasser. To av dem har søkt seg videre på allmennfag på videregående, en vil på elektro, en vil bli tømrer, en vil på markedsføring og salg og en vil jobbe innenfor media.

Vil tilbake

Ungdommene vil ikke at dette skal bli siste kontakt med Beslan.

- Vi ble tatt utrolig godt imot og vi er alle ønsket velkomme tilbake. Til å bo i hjemmene deres. Det vil vi helt sikkert gjøre en dag, sier ungdomsgruppen.

Som allerede har knyttet varig kontakt via internett: en database er etablert på Presterød ungdomsskole og på Skole 1 i Beslan, slik at elevene kan holde kontakt med hverandre via internett og webkamera.

Hver torsdag klokka 12 skal det være «åpen linje» for nettprating mellom elevene.

Men dette var ingen enveistur. Den 13. juni kommer et titall barn og unge fra Beslan på gjenvisitt. Turen betales av kommunen, skolen og lokalt næringsliv.

Programmet er elevgruppen ivrig i gang med å legge opp allerede, til tross for at de ikke var tilbake i Norge før sent søndag kveld.

(©NTB)

SNAKKER SAMMEN OM OPPLEVELSENE: Elevene fikk minner for livet. Her fra venstre Alexander Eriksen, Einar Andreassen, Andreas Rønning Olsen, Maritha Skjauff, Jørgen Ree og Oda Endresen.