Beslan-terrorist for retten

Eneste overlevende gisseltaker etter drapene på Skole Nr 1.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kranglet om de skulle drepe gislene

- Vi skulle utløse krig i Kaukasus

(Dagbladet.no): I dag ble det avholdt et forberedende rettsmøte i forkant av rettssaken som begynner 17. mai mot den eneste gisseltakeren som ble arrestert etter tragedien i Beslan.

Gisseldramaet på Skole Nr 1 begynte på årets første skoledag i Russland, og mer enn tusen barn, mødre og besteforeldre som hadde møtt opp til feiringen, ble tatt som gisler.

Skal møte ofrene

I flere dager ble barn og voksne holdt fanget uten mat og vann i en gymsal som var minelagt. Fredag 3. september eksploderte situasjonen. Mer enn 330 barn og voksne ble drept, 700 ble skadet og traumatisert og knapt noen som fulgte med på gisselsaken, var uberørt av det de så og hørte fra blodbadet.

Nur-Pashi Kulayev var den eneste som ble arrestert og tiltalt i forbindelse med saken. De fleste gisseltakerne ble drept, blant dem flere kvinner.

Lenge verserte dessuten rykter om at noen av gisseltakerne hadde sluppet unna. Dette er aldri blitt verken bekreftet eller avkreftet.

HELVETES FORGÅRD: Barn og voksne skulle feire første skoledag 1.september. Slik ble det ikke. Terroren i Beslan gjorde inntrykk over hele verden. Foto: SCANPIX
HELVETES FORGÅRD: Barn og voksne skulle feire første skoledag 1.september. Slik ble det ikke. Terroren i Beslan gjorde inntrykk over hele verden. Foto: SCANPIX Vis mer

Kulayev skal ha vært livvakt for terrorlederen og hjernen bak massakren, Sjamil Basajev. Han er 24 år og har på russisk fjernsyn sagt at han ikke drepte noen i gymsalen, og at han syntes synd på barna som ble holdt fanget der.

Saken skal gå for retten i Høyesterett i Nord-Ossetia, republikken der katastrofen fant sted. Rettssaken skal være åpen for publikum, og ofre og etterlatte etter gisselaksjonen kan derfor få se den tiltalte, som har innrømmet at han var med på aksjonen.

Kulayev er anklaget for mord, gisseltaking, terrorisme og flere andre alvorlige tiltalepunkter. Han kan få livstidsstraff eller dødsstraff.

Jakter på Basajev

I dag skriver avisa Mosnews at russiske styrker har skutt syv opprørere som støtter terrorlederen Sjamil Basajev, som har tatt på seg ansvaret for gisselterroren.

Drapene på de syv skjedde i Vedeno-distriktet i Tsjetsjenia. Dette er Basajevs hjemtrakter, men Basajev selv skal ikke ha vært i leiren da russiske styrker gikk til angrep.

Myndighetene tror likevel at Basajev har besøkt leiren og kanskje oppholdt seg der i perioder. Leiren var svært godt beskyttet, med sikkerhetssystemer og minelagt vei. Det var dessuten mye medisinsk utstyr i leiren.

Opprørernes gjemmested ble oppdaget i går kveld, og skuddvekslingen varte til i dag morges, ifølge den russiske avisa. I basen ble det funnet våpen, blant annet rifler og et maskingevær. Det ble også funnet åtte bomber med fjernutløsere.

<b<GISSELTAKER:</B> Nur-Pashi Kulayev skal ha innrømmet at han deltok under massakren i Beslan. 17. mai begynner rettssaken.