Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Beslans bøddel» drept av russerne

Russlands mest ettersøkte mann, Shamil Basajev er drept, ifølge russiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er lederen av det russiske føderale sikkerhetspolitiet FSB som i dag opplyser at Basajev er død, ifølge nyhetsbyrået ITAR-Tass. FSB-sjef Nikolai Patrusjev har informert president Vladimir Puting om den i russiske øyne svært vellykkede aksjonen.

Basajev sto trolig bak blant annet massakren på Beslans Skole nummer én i 2004 og teater-terroren i Moskva i 2002.

Den tsjetsjenske krigsherren er regnet som Russlands mest ettersøkte mann.

Drapet, som skal ha skjedd i provinsen Ingushetia i natt, blir i ettermiddag omtalt av flere russiske nyhetsbyråer.

- Dette er fortjent gjengjeldelse for terrorangrepene i Beslan og Budyonnovsk, uttaler den russiske presidenten Vladimir Putin til RIA-Novosti, ifølge AP.

FSB-sjef Nikolai Patrusjev opplyser at også flere andre tsjetsjenske opprørere ble drept i angrepet som tok livet av Basajev.

«Ulven» har vært sentral i den tsjetsenske separatistbevegelsen siden begynnelsen av 90-tallet, da han oppga i intervjuer at hans hovedmål og motivasjon er tsjetsjensk uavhengighet og en samling av Nord-Kaukasus, særlig Dagestan og Tsjetsjenia.
 

Da den første krigen i Tsjetsjenia brøt ut i 1994 fikk han i oppdrag av den tsjetsjenske presidenten Dudajev å bygge opp en «Etterretnings- og avledningsbataljon» hvorpå Basajevs innflytelse og ansvar steg gradvis, og mot slutten av krigen skal han ha vært kommandør for elleve militære bataljoner – en styrke som sto sentralt i stormingen av Grozny i 1996 som ble ”slutten” på krigen og brakte russerne til forhandlingsbordet.

FORHATT: Shamil Basajev, som ble 41 år gammel, tok på seg ansvaret for noen av de verste terrorhandlingene i Russland i nyere tid. Foto: SCANPIX
FORHATT: Shamil Basajev, som ble 41 år gammel, tok på seg ansvaret for noen av de verste terrorhandlingene i Russland i nyere tid. Foto: SCANPIX Vis mer

Spesielt Beslan-aksjonen har imidlertid vært kontroversiell også i separatistenes egne rekker, da åpenbart uskyldige kvinner og barn kynisk ble brukt i konflikten.

image: «Beslans bøddel» drept av russerne
<B>DREPTE SKOLEBARN:</B> Gisseltakingen på skolen i Beslan 1.-3. september i 2004 endte med 184 døde barn, og nesten like mange voksne.
<B>GASS-KATASTROFE:</B> I den spektakulære gisseltakingen i Moskva 23. oktober 2002 ble mer enn 900 personer holdt fanget i et teater. Alle de 42 Basajev-ledede terroristene døde, sammen med 132 av gislene, mange av dem gasset til døde av russiske spesialstyrker i et mislykket befrielsesforsøk.
<B>KRIGSHERRE:</B> 14. juni 1995 tok tsjetsjenske opprørere seg inn i sykehuset i den russiske byen Budyonnovsk og holdt over 1500 mennesker som gisler. Basayev ledet aksjonen, hvor terroristene først henrettet fem politimenn, før over 100 gisler ble drept da russerne angrep terroristene. (Bildet er fra 1999)