Beslans bøddel tilbake i varmen

Den beryktede terroristen Shamil Basajev har blitt nestleder i den tsjetsjenske opprørsregjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den russiske avisa Kommersant som skriver at Basajev er tilbake som visestatsminister.

En løs kanon

Basajev har de siste åra operert på egen hånd, som «freelance-terrorist», uten å være med i opprørsregjeringens motstandskamp.

Det er Basajev som har tatt på seg avsvaret for både aksjonen i Beslan for et år siden og teaterterroren i Moskva i 2002. I Beslan tok Basajevs terrorister mer enn 1000 barn, foreldre og lærere som gisler. Mer enn 340 ble drept.

Med Basajev tilbake i regjeringen kan det innebære en ytterligere radikalisering av opprørsbevegelsen i Tsjetsjenia. Shamil Basajev gikk ut av opprørsregjeringen høsten 2002 fordi han var uenig med lederen Aslan Maskhadov.

Maskhadov fordømte flere av Basajevs terroraksjoner, og forsøkte å få en dialog for en fredelig løsning med president Vladimir Putin i Moskva. Men ethvert forsøk på tilnærming ble møtt med en kald skulder i Moskva.

Uten retning

Men etter at Maskhadov ble drept av russiske spesialstyrker i mars i år, har den tsjetsjenske opprørsbevegelsen manglet retning.

 FRYKTET: Shamil Basajevs tilbakekomst i den tsjetsjenske opprørsregjeringen kan øke terroren i Kaukasus og Russland. Basajev påtok seg ansvaret for aksjonen i Beslan., der over 340 ble drept. Foto: Scanpix
FRYKTET: Shamil Basajevs tilbakekomst i den tsjetsjenske opprørsregjeringen kan øke terroren i Kaukasus og Russland. Basajev påtok seg ansvaret for aksjonen i Beslan., der over 340 ble drept. Foto: Scanpix Vis mer

-  De har opptrådt på en helt ukoordinert måte. De innser at de er ineffektive på egen hånd, sier Sergej Arutyunov, ved det russiske vitenskapsakademiet, til telegrambyrået AP.

Markert

Med Basajev inne i varmen har opprørsbevegelsen en leder som er en markert profil. Det er en profil som Maskhadovs etterfølger Abdul-Khalim Sadulajev mangler.

Basajev kan også være tatt inn i varmen etter en intern maktkamp i opprørsbevegelsen.

Sadulajev skal ha forsøkt å fortsette Maskhadovs linje, og vise forhandlingsvilje i forhold til den russiske regjeringen. Men hans posisjon var aldri så sterk som Maskhadovs. Hvis Basajev er tilbake etter en maktkamp, så betyr det trolig mindre forhandlingsvilje fra de tsjetsjenske opprørernes side.