Beslans terrorist er forhatt av alle

Beslans eneste overlevende gisseltaker står fram som en forsagt, sky mann i rettssaken mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv Nurpashi Kulajevs egen far snakker nedlatende om ham.

Fra sitt bur i rettssalen i Vladikavkas ser Kulajev inn i de rasende ansiktene til mødrene til de barna som døde da hans terrorgruppe tok mer enn 1000 gisler i skole nummer 1. i Beslan.

Kledd i svart

Mange av dem har nettopp skreket mot ham. En kvinne har nærmet seg ham med nærbilder av barna som døde i Beslan. Nurpashi Kulajev, kledd i svart fra topp til tå, og med joggesko uten lisser, ser ned i gulvet.

330 barn og voksne ble drept i terroraksjonen mot skolen i Beslan i Nord-Ossetia 3. september i fjor.

Reddet

Kulajev ble reddet av politiet etter at menn fra Beslan hadde funnet ham gjemt under en lastebil og var i ferd med å lynsje ham. Den livredde mannen ble vist fram på russisk TV. Nå skal han få sin dom, men mannen påstår han ikke visste hva han var med på. Han trodde de skulle ta et russisk sjekkpunkt, sier han. Ifølge Kulajev skjøt han bare i lufta og ikke på mennesker. 90 vitner er innkalt i saken.

«Ja,» svarer han på dommerens spørsmål om han har forstått tiltalen. «Nei,» svarer han på dommerens spørsmål om han vil erklære seg skyldig i noen av tiltalepunktene. Ellers ser han ned i gulvet.

 I RETTSSALEN:  Nurpashi Kulajev (24) var snekker før han ble med på den blodige aksjonen mot skole nummer 1 i Beslan. Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix
I RETTSSALEN: Nurpashi Kulajev (24) var snekker før han ble med på den blodige aksjonen mot skole nummer 1 i Beslan. Foto: Sergei Grits/AP/Scanpix Vis mer

En far og en bror

24 år gamle Nurpashi Kulajev var snekker før han ble med på den blodige aksjonen mot skole nummer 1 i Beslan. Han var ikke den eneste terroristen fra hjembyen hans Engenoi i fjellene mot Tsjetsjenias naborepublikk Dagestan. Hans eldre bror Hanpashi var blant de 31 terroristene som døde i gisselaksjonen. Det samme var naboen Maribek Shibikhanov, og hans kone, som var en av de kvinnelige selvmordsbomberne i Beslan.

-  Nurpashi var bare brorens livvakt, sier faren hans, ifølge avisa The Guardian. Nurpashi er bare en fotnote for faren, som snakker med stor respekt om hans eldre sønn, som døde.

-  Han ba og elsket Islams historie. Han var ingen Wahabitt (tilhenger av en ekstremistisk islamittisk retning), bare en ren muslim, sier faren Obughash Kulajev.

Helt fra den første tsjetsjenske krigen - først på 1990-tallet - slåss den eldste av Kulajev-brødrene mot russerne. Hanpashi måtte amputere en arm etter det faren sier er russisk tortur.

-  Den siste gangen vi møttes, så Hanpashi på meg, og sa: «Jeg vil ikke at de skal ta meg i live», sier faren.

Uskyld

Nå står lillebroren - som ble tatt i live - for retten i Vladikavkas, og hevder sin uskyld. Men det er ikke ventet at ett av de 90 vitnene vil vitne til hans fordel, selv om han «bare var brorens livvakt».

ULIDELIG: Sorgen er ikke til å holde ut for de mange pårørende etter Beslan-massakren.