Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Besøker fetter i Belgia

Til uka reiser dronning Sonja og kong Harald på besøk til fetter Albert II, konge av Belgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere byer i Belgia får celebert besøk når kong Harald og dronning Sonja denne uken er på statsbesøk hos kongens belgiske fetter, Albert II.

Statsbesøket innledes i hovedstaden Brussel tirsdag 20. mai og avsluttes i den historiske byen Tournai torsdag 22.

En norsk næringslivsdelegasjon følger med på turen, det samme gjør ikke mindre enn fire statsråder - utenriksminister Jan Petersen (H), næringsminister Ansgar Gabrielsen (H), olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) og utdanningsminister Kristin Clemet (H).

Belgia er delt inn i tre regioner, Brussel, Wallonia og Flandern, og det snakkes tre språk, fransk, flamsk og tysk. Kongeparet skal besøke alle regionene og vil bli ønsket velkommen av like mange guvernører og borgermestere i løpet av de tre dagene i landet.

Besøket er en gjenvisitt etter det belgiske kongeparets statsbesøk til Norge i april 1997.

Presenterer Norge

Noe av det viktigste ved et norsk statsbesøk i utlandet er å presentere Norge og fremme norske interesser. Dette skulle være vel ivaretatt av det omfattende programmet det er lagt opp til i Belgia.

Men fra Norges Eksportråds side legges det ikke skjul på at de gjerne skulle ha sett flere norske næringslivsfolk i delegasjonen, som er langt mindre omfattende enn det som er vanlig når kongeparet drar på statsbesøk.

Men så er heller ikke Belgia det landet Norge har mest med å gjøre på import- og eksportsiden. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå hadde vi en total eksport til Belgia i fjor på vel 14 milliarder kroner, inkludert olje- og gass. Importen fra Belgia til Norge var på vel 5,5 milliarder.

Under statsbesøket vil Norge arrangere et stort energiseminar der både kong Harald og kong Albert er til stede. Det blir også et fredsseminar, en utstilling av moderne norsk design, jazzkonsert og presentasjon av arkitektfirmaet Snøhetta som viser utstillingen Bibliotheca Alexandrina - om biblioteket i Alexandria.

Omfattende program

Det påstås at Belgia skal være Europas best bevarte hemmelighet. Kongeparets vertskap, kong Albert og dronning Paola, vil sørge for at de norske gjestene får ta en større del i denne hemmeligheten når besøker landet denne uken.

Visitt til flere byer i Belgia, blant dem Antwerpen, Mons og Gent, står blant annet på kongeparets program.

I Antwerpen skal de to kongeparene besøke den norske Sjømannskirken, som er den eldste i verden som fortsatt er i drift. Her får de også anledning til å hilse på den norske kolonien i byen. Følges sjømannskirkens tradisjoner, blir det sikkert også satt fram vafler til de kongelige gjestene.

Sjømannskirken i Antwerpen ble innviet i 1870. I 1924 gjestet kong Haakon kirken, mens kong Olav var på besøk der i 1964. Kong Harald besøkte kirken to ganger i forbindelse med 100-årsjubileet i 1970.

I dag er det få norske sjøfolk som besøker Sjømannskirken i Antwerpen. I stedet er norske trailersjåfører hyppige gjester på sine turer gjennom Europa.

(NTB)

PÅ FARTA: De ferske besteforeldrene får liten tid til å sitte barnevakt for minsten. Til uka bærer det til Belgia på statsbesøk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media