Ukraina:

Besøker østfronten for første gang

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte søndag soldater i Kharkiv, nordøst i landet.

BESØK: Her besøker Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, Kharkiv-regionen. Video: Reuters. Vis mer
Publisert

Dette er første gang den ukrainske presidenten forlater Kyiv-området og besøker østfronten siden krigen brøt ut 24. februar, skriver den franske storavisa Le Parisien og nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Institute for the Study of War pågår det fremdeles trefninger mellom russiske og ukrainske styrker nord i området, men ingen av sidene gjør store framskritt.

Ukrainerne har imidlertid forhindret russerne fra å ta byen.

- Jeg vil takke hver og en av dem for deres tjeneste. Dere risikerer livene deres for oss alle og landet vårt. Takk for at dere forsvarer Ukrainas selvstendighet, sa Zelenskyj under møtet, ifølge Washington Post.

OVERRASKET: President Volodymyr Zelenskyj dro søndag til østfronten for første gang siden krigen brøt ut. Foto: Ukrainian Presidential press-service / AFP / NTB
OVERRASKET: President Volodymyr Zelenskyj dro søndag til østfronten for første gang siden krigen brøt ut. Foto: Ukrainian Presidential press-service / AFP / NTB Vis mer

Enorme ødeleggelser

Det ukrainske presidentkontoret la ut en video av Zelenskyj på Telegram, der presidenten er iført skuddsikker vest og vises rundt blant bygninger med store skader i Kharkiv og omegn, skriver NTB.

- 2229 bygninger er ødelagt i Kharkiv og regionen. Vi skal reparere, bygge opp og få livet tilbake. Både i Kharkiv og i andre byer og landsbyer som er rammet av ondskapen, heter det i innlegget.

Ifølge en av Zelenskyjs rådgivere er rundt 31 prosent av Kharkiv-området nå okkupert av russiske styrker.

EKSPLOSJON: Reuters har innhentet overvåkningsbilder som skal vise angrepet på et solkraftverk i Merfa i Ukraina. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Symbolsk viktig

Natt til søndag gikk flyalarmen i nesten hele Ukraina, og det kom meldinger om russiske angrep mot byene Sievjerodonetsk og Rubizjne i Luhansk-regionen i Øst-Ukraina.

Om Russland klarer å ta Sievjerodonetsk, vil det være en symbolsk viktig seier for Vladimir Putin og Kreml, skriver Washington Post.

President Zelenskyj sier de ukrainske styrkene holder tilbake Putins styrker i en «ubeskrivelig vanskelig» situasjon.

Ny by i russiske hender

Lokale myndigheter sa søndag at russiske styrker stormet byen, etter at tidligere bomber hadde ødelagt byens forsyning for vann og gass, og også ødelagt infrastruktur for elektrisitet, skriver avisa.

60 kilometer øst for Sievjerodonetsk, i byen Lyman, bekreftet både russisk og ukrainsk forsvarsledelse at byen nå var overtatt av russerne, tidligere denne helga, skriver NTB.

Byen er et knutepunkt for jernbanen i området og gir tilgang til viktige bruer over elva Severskyj Donets.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer