- Besøket er ikke politisk

Dalai Lama mener det er den norske regjeringens sak om den ikke vil møte ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Hvor enn jeg reiser i verden, så er ikke mine besøk politiske. Jeg er her for å promotere menneskeverdier.

Det sa Dalai Lama til Dagbladet da han ankom Gardermoen i dag like før klokka 10.

Dagbladet møtte ham også før avreise i Riga. Da sa Tibets åndelige leder at han har ingenting å si til den norske regjeringen - om de ikke vil møte ham.   

Ingen av regjeringens medlemmer vil møte Dalai Lama under hans norgesbesøk - for å tekkes Kina.

- Det er deres (Norges, journ. anm.) sak , sier Dalai Lama til pressen som tok imopt ham på Gardermoen i dag.

Tibets åndelig leder var ved godt mot, og lo og smilte da i dag ankom Oslo i snøvær. Men han to seg også tid til å mane til mer globalt samarbeid.  

Foto: Endre Vellene
Foto: Endre Vellene Vis mer

- I dagens realitet med global oppvarming og en global økonomi, må vi leve og jobbe sammen.

Høy sikkerhet PST iverksetter sikkerhetstiltak i forkant av varslede demonstrasjoner mot Dalai Lama under den åndelige lederens Oslo-besøk. Arrangøren frykter for Dalai Lamas sikkerhet når mellom 350 og 500 demonstranter fra flere land er ventet til Oslo, meldte Dagbladet i forrige uke.

Den internasjonale Shugden-bevegelsen anklager Tibets åndelige leder for å være en diktator og en hykler. I en pressemelding på norsk hevder bevegelsen at hundrevis av buddhister denne uken skal «iscenesette en lidenskapelig protest mot Dalai Lama» under de ulike arrangementene han skal delta på under sitt Oslo-besøk.

25-årsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris markeres på Nobelinstituttet i dag. I morgen holdes en forelesning om mindfulness (oppmerksomt nærvær) på Chateau Neuf, og fredag snakker han om medfølelse i Folketeateret.

Dalai Lama skal også få en omvisning på Nobels Fredssenter og møte medlemmer av Tibetkomiteen på Stortinget.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen Vis mer