Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
LEVERER: Preikestolen blir godt besøkt av fjellvante og coronafaste nordmenn. Men, pass på: Nå kommer dansker og andre utlendinger tilbake! Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

Turistmagnet:

Besøkstallene stuper på Preikestolen

I fjor sommer ble det satt besøksrekord. I år stuper besøkstallene på turistmagneten Preikestolen, men daglig leder håper at grenseåpningen redder året.

FORSAND (Dagbladet): I år var det ventet besøksrekord på ikoniske Preikestolen på nordsiden av Lysefjorden i Rogaland. Istedenfor stuper besøkstallene på en av Norges aller største naturbaserte turistmål.

I juli 2019 hadde Preikestolen rekordmange besøkende. Da gikk hele 105 700 turister opp til det populære fjellplatået.

De første tolv dagene i juli har 23 396 personer besøkt turistattraksjonen, mot 36 623 i fjor.

TURISTMAGNET: Nordmenn valfarter til Preikestolen i all slags vær, men fravær av utlendinger har halvert besøket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
TURISTMAGNET: Nordmenn valfarter til Preikestolen i all slags vær, men fravær av utlendinger har halvert besøket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Tallene stuper

- Det har vært mye roligere enn normalt. Normalt har vi høysesong nå med 4000-5000 personer hver dag. Nå er det 2000-3000 mennesker her hver dag så det er veldig annerledes, sier Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, til Dagbladet.

Han er likevel glad for at besøkstallet så langt i juli er langt høyere enn hva det var i juni. Og godværsdagene ser ut til å trekke nok norske turister til at det kan oppstå kaostilstander. Onsdag slo værmeldingene til og sørget for at det ble over en kilometer lang kø, da parkeringsplassen ved turistmagneten ble full.

Juni ble likevel en nedtur. Da besøkte i underkant av 23 000 mennesker Preikestolen, sammenliknet med i underkant av 60 000 i fjor.

PREIKESTOLEN: Helge Kjellevold er daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, og forteller at det er merkbart mindre turister i Forsand i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
PREIKESTOLEN: Helge Kjellevold er daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, og forteller at det er merkbart mindre turister i Forsand i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Merkbart mindre folk

Kjellevold mener det er naturlig at det har vært en oppgang i juli, sammenliknet med juni-måned.

- Det henger sammen med fellesferien. At nesten 3000 mennesker besøker oss hver dag skal vi være veldig fornøyd med, men det er merkbart mindre folk i år, fortsetter han.

Coronapandemien har satt en stopper for de fleste utenlandske turistene, og nå er det flest nordmenn og dansker som går opp til det populære fjellplatået.

PREIKESTOLEN: Tør du titte over kanten på en av Norges mest populære turistmål? Vis mer

- Mye dansker

- Det har vært veldig mye utlendinger som bor i Norge, og som ikke kom seg hjem etter nedstengningen. For noen uker siden begynte også danskene å komme, og nå er det mye dansker her, sier Kjellevold til Dagbladet.

- Har dere måtte bortvise noen turister?

- Vi har ingen mulighet til å bortvise, og må stole på at folk tar eget ansvar, og at det er kontroll på grensene. Men vi har ikke vært oppi problemet heller, og vi har spurt en del folk som har vært innom, og det viser seg at de bor her, svarer Kjellevold.

- En våt affære

POPULÆRT: Vanligvis strømmer turistene til Preikestolen ved Lysefjorden, men i år har de uteblitt. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix.
POPULÆRT: Vanligvis strømmer turistene til Preikestolen ved Lysefjorden, men i år har de uteblitt. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix. Vis mer

Turistene fra alle verdens kanter har dermed uteblitt på startpunktet denne regntunge julidagen.

- Det ble en våt affære, påpeker en av nordmennene som alt i 11-tida er på vei ned fra fjellet.

En av dem som ennå ikke har startet stigningen opp mot Preikestolen er danske Carl Henrik Elkjer. I år falt valget på Norge som feriedestinasjon.

- Jeg ferierer i Norge. Man kan dra sørover, men Norge åpnet først, sier dansken til Dagbladet.

DANSKE: Carl Henrik Elkjer
ferierer i år i Norge, og har denne julidagen tatt seg turen til Preikestolen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
DANSKE: Carl Henrik Elkjer ferierer i år i Norge, og har denne julidagen tatt seg turen til Preikestolen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Han begrunner valget med at han føler seg trygg i Norge.

- Vi opplever at dere passer godt på, for eksempel når man spiser så er det god avstand, fortsetter han.

Danske på Norgesferie

Elkjer tok ferja fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand i helga, og har lagt inn turistmagneten Preikestolen som et av sine stopp på Norgesferien.

- Her er det fin natur. Vi elsker naturen, og å gå turer, utdyper han.

Dansken valgte riktignok en grå og regnfull formiddag til å gå Preikestolen på, og sier at det var det som passet inn i reiseplanen.

- Hva slags forventning har du på toppen?

- En masse mennesker, svarer den danske turisten mens han ler.

Nordmenn er væravhengig

Daglig leder Kjellevold forteller at de utenlandske turistene ikke er like væravhengig som nordmenn.

- Det som er typisk er at de som kommer reisende til Norge har satt av ei tid, og kommer uansett vær, også er det nordmenn som planlegger, forklarer han.

Det viste seg onsdag da det var flere kilometer lange køer for å komme seg inn på parkeringsplassen på Preikestolen, og politiet måtte trå til.

Også i fjor var danske Elkjer på Norgesferie, men den gang på cruise. Planen for denne sommeren var egentlig å besøke sønnen i Australia, men slik ble det ikke.

- Vi skulle helst ha vært der, men dit kommer vi oss ikke, fortsetter han.

NORDMENN: I år er det i all hovedsak nordmenn og dansker som tar seg turen til Preikestolen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
NORDMENN: I år er det i all hovedsak nordmenn og dansker som tar seg turen til Preikestolen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Venter utlendinger

Nå har regjeringen gitt grønt lys til at en rekke europeiske innbyggere kan reise til Norge fram til 29. juli, selv om de ikke oppfordrer folk til å gjøre det. Også på Preikestolen forventer de å se flere utenlandske turister framover.

- Vi forventer å se tyskere og nederlendere. Det at de åpner grensene gjør nok at sesongen vil kunne fortsette med et visst nivå, også etter den norske fellesferien, sier daglig leder Kjellevold.

Han tror stiftelsen får en inntektssvikt på rundt 7 millioner kroner som følge av pandemien, men tror andelen besøkende kommer til å ta seg opp i både august og september.

RAS: Marianne Sandvik, sammen med familien, befant seg i en liten snekke ute på fjorden da raset kom mot dem. Foto: Privat Vis mer

Få redningsoppdrag

I fjor var det rekordmange redningsoppdrag på Preikestolen, men i år er situasjonen en helt annen. Norsk Folkehjelp, som har ansvaret for redningsaksjonene på Preikestolen, har hatt fire eller fem aksjoner i år, hvorav de fleste har vært i juni og juli.

Det bekrefter Anne Olsen, leder i Norsk Folkehjelp på Strand og Forsand, overfor Dagbladet. Til sammenlikning bisto Norsk Folkehjelp på hele 74 redningsaksjoner i området rundt fjellplatået fram til 8. juli i fjor.

- Det er en stor nedgang. Årsaken er trolig at det i år er mye fjellvante nordmenn med bedre skotøy, og veldig lite utenlandske turister, sier Olsen til Dagbladet.

Hun forteller at årets aksjoner har vært pasientoppdrag, og ikke leteaksjoner.

- Vi assisterer folk ned fra fjellet som har skadet seg eller blitt syke. Som oftest er det beinbrudd, og det har ikke vært noen skader utenom det vanlige i år, utdyper hun.

REDNINGSAKSJONER: I år har det vært svært få redningsaksjoner på den populære turen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
REDNINGSAKSJONER: I år har det vært svært få redningsaksjoner på den populære turen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Ikke overvurder deg selv

Også daglig leder Kjellevold bekrefter at det har vært lite redningsaksjoner i år.

- Vanligvis har vi folk fra hele verden, og mange av dem skulle man tro ikke har vært utenfor asfalten før dem kommer hit, så i år har det vært veldig rolig på den fronten, sier han til Dagbladet, og legger til at aksjonene som oftest skyldes forstuinger, brudd eller at folk får problemer med helsa.

Om du er en av dem som tenker å besøke turistmagneten seinere i sommer, har Olsen i Norsk Folkehjelp et råd til deg:

- Ikke overvurder deg selv. Ikke legg ut på en tur du ikke har fysiske forutsetninger eller utstyr til å takle, oppfordrer hun.

Hun er likevel ikke bekymret for at andelen oppdrag kommer til å øke om flere utenlandske turister inntar Preikestolen seinere i sommer.

- Vi er klare for å takle alt uavhengig av det som kommer, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!