Karantenehotell:

Besøkte alvorlig syk kjæreste - måtte på karantenehotell

Leonora Nikolaisen (21) vendte søndag hjem etter å ha bodd på sykehus i Istanbul sammen med sin syke kjæreste i tre måneder. Ullensaker kommunes dom: Ikke en nødvendig utenlandsreise. Plutselig snudde de.

EN KAMP: Leonora Nikolaisen unnslapp ikke karantenehotell, til tross for at hun har vist fram dokumentasjon på at hun har vært sammen med sin syke kjæreste på sykehus i Istanbul. Foto: Privat
EN KAMP: Leonora Nikolaisen unnslapp ikke karantenehotell, til tross for at hun har vist fram dokumentasjon på at hun har vært sammen med sin syke kjæreste på sykehus i Istanbul. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det er veldig urettferdig og ikke greit i det hele tatt. Det er kjempeskuffende at man blir møtt med så svake hender, som ikke kan reglene en gang. De har alltid en ny oppfatning av hva jeg kan gjøre og ikke gjøre, sier Leonora Nikolaisen (21) til Dagbladet.

Dagbladet snakket med Nikolaisen torsdag kveld - hennes fjerde døgn på karantenehotell. Hun landet på Gardermoen søndag, etter å ha tilbrakt de tre siste månedene i Istanbul i Tyrkia, hvor hun har bodd på sykehuset der hennes kjæreste gjennom to år har mottatt behandling for alvorlig sykdom.

Returen til Norge var for å ta vårens eksamener, før hun har planer om å reise tilbake til kjæresten.

Nikolaisen forteller at hun satt seg nøye inn i hvilke regler som gjaldt for innreise til Norge, før hun dro hjem, og etterspurte derfor dokumentasjon fra kjærestens lege på sykehuset. Papirene, som skulle bevise at hun hadde vært på en nødvendig utenlandsreise, kom imidlertid for seint.

- På Gardermoen fikk jeg beskjed i grensekontrollen om at reisen selvfølgelig var nødvendig. Men siden jeg manglet dokumentasjonen, fikk jeg beskjed om å tilbringe en natt på karantenehotell, og framvise dokumentasjonen til kommunens ansatte når jeg fikk den dagen etter.

- Jeg husker tydelig at jeg spurte politiet «Ja, da skal det ikke være noe problem?» og svaret jeg fikk var at det skulle det ikke. Men jeg har bare blitt møtt med utfordringer, forteller hun.

REISER HJEM: Vinterpensjonistene Kjell Tore Olsen og Eva Trøan slipper karantenehotell, fordi de har helsepapirene i orden. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

«Hvordan kan vi vite at dere er kjærester?»

Dokumentasjonen fra sykehuset, som Dagbladet har fått tilgang til, bekrefter Nikolaisens rolle som støttekontakt på sykehuset, og er signert med legens navn og stempel. Dokumentasjonen fikk hun tilsendt på mandag, forteller hun.

Det holdt imidlertid ikke for Ullensaker kommunes ansatte på karantenehotellet, ifølge Nikolaisen.

- Det blir nye diskusjoner og krangler hele tida. Noen sier jeg ikke kan dra fra hotellet i det hele tatt og at ingen har unntak. Én person ga meg medhold i at jeg skulle få teste meg og dra hjem, men tre timer seinere var det en ny person der, som ikke hadde peiling på avtalen jeg hadde laget med den første personen, selv om den første personen sa det skulle bli skrevet opp, forteller hun oppgitt og legger til:

- Så da må jeg begynne helt på nytt og forklare hele situasjonen. Det er nye ansatte hele tida. Mange av dem unnskylder seg med at det er deres første dag. De mener dokumentasjonen fra sykehuset ikke er god nok, og jeg har også fått spørsmålet: «Hvordan kan vi vite at dere er kjærester?». Mange av kommentarene jeg har fått synes jeg ikke er greit.

SATT FAST: Det var på dette hotellet at Leonora Nikolaisen måtte oppholde seg da hun ble nektet å reise hjem.Foto: Annika Byrde / NTB
SATT FAST: Det var på dette hotellet at Leonora Nikolaisen måtte oppholde seg da hun ble nektet å reise hjem.Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Tapt kampen

Om det blir vurdert at man ikke har vært på en nødvendig utenlandsreise, er reglene den siste tida strammet kraftig inn, og alle som ankommer Norge må på karantenehotell. Dersom testen som tas på dag sju er negativ, får man reise hjem.

Nikolaisen, som har egen leilighet i Tønsberg, må derfor bli på karantenehotellet fram til hun får svar på testen hun skal ta søndag. Om svaret er negativt, kan hun reise hjem.

- Hver natt ryker det 500 kroner fra studentkontoen min for å betale for oppholdet.

Nikolaisen har også forsøkt å ta kontakt med andre enn de ansatte på karantenehotellet for å fortelle om situasjonen.

- Jeg har snakket med politiet og gitt de all dokumentasjon, men de sendte saken videre til kommunerepresentantene på hotellet. Jeg har også tatt kontakt med coronatelefonen. De sendte meg videre til helsedepartementet, som henviste meg til en overlege i Oslo som aldri var tilgjengelig. Jeg har egentlig bare blitt dytta rundt og jeg kommer ingen vei.

- Jeg må vel bare bli her. Jeg føler jeg har tapt kampen, sier hun.

Ullensaker kommune hadde ikke anledning til å besvare Dagbladets spørsmål, som kom seint torsdag kveld.

GARDEMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Snudde

Fredag formiddag tok Nikolaisen kontakt med resepsjonen på hotellet, for å høre om det var noe nytt i saken hennes - og det var det.

- Da fikk jeg bare beskjed om at lederen hadde sagt jeg kunne dra hjem. Jeg er selvfølgelig glad for at jeg kan dra hjem, men det er jo tydelig at det er fordi det ble kastet lys på saken. Seinest i går fikk jeg beskjed om at dokumentasjonen min ikke var bra nok, og at det plutselig endret seg i dag føler jeg beviser alt jeg har sagt. Dette er det eneste som er rettferdig og det står jo i reglene, sier Nikolaisen til Dagbladet fredag.

I en e-post fredag formiddag, kort tid etter at Nikolaisen fikk beskjed om at hun kunne reise hjem, bekrefter enhetsleder for karantenehotellet i Ullensaker kommune, Sylvia Aastad, at kommunen nå har vurdert saken annerledes.

- Hennes sak er nå grundig vurdert på nytt, og vi har forelagt den for politiet. I samråd med dem har vi kommet til at Leonora tilfredsstiller kravene for unntak. Jeg kan ikke gå inn på hvilke vurderinger som er gjort underveis i denne saken, men hovedregelen for reisende som kommer inn til landet nå er at de skal på karantenehotell, og det skal være vanskelig å få unntak.

Beklager

Aastad forteller videre at det er få, om noen som har et ønske om å oppholde seg på hotellet, og at en betydelig andel av de reisende forsøker å argumentere og dokumentere seg ut fra hotellet.

- I mange tilfeller er det relativt enkelt å foreta vurderingene, da det er åpenbart at vedkommende ikke har unntak, men det er ikke til å legge skjul på at det også er mange vanskelige saker hvor forskriften og rundskrivet ikke gir klare svar, sier hun.

Enhetslederen forteller samtidig at de oppfatter retningslinjene som krevende og at det ikke er klare føringer på hvordan saksbehandlingen skal skje.

- Det har vært utfordrende å få på plass nok representanter for kommunen, og satt disse skikkelig inn i et komplisert regelverk. Selv om jeg ikke kan kommentere enkeltheter i det Leonora beskriver så kan det helt sikkert stemme at hun ikke har fått konsistente og gode svar på alle sine spørsmål. Det må vi bare beklage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer