Besøkte de døde i fred

BELFAST(Dagbladet): Det aldrende ekteparet sitter på den overfylte kirkegården i Belfast. De besøker hennes bror som ble skutt ned med kaldt blod mens han var på jobb. De to valgte å si ja til freden, og nå har de planlagt å besøke fire graver den første måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ønsker ikke at vi bruker navn i avisa. De vil ikke sette navn på den nyetablerte freden, men de snakker så gjerne om hvilke forestillinger de nå har til åra som ligger foran dem.

-Vi har brukt våre liv til krig, men nå er det på tide at den kommende generasjonen får fred. Vi har begge stemt ja, rett og slett fordi vi ønsker at de som kommer etter oss skal få det bedre enn det vi har hatt det, sier hun.

De har besøkt hennes bror på kirkegården. De har stelt grava, de har plassert ut blomster og de har snakket noen ord med den døde.

- Det er tragisk. James var på jobb, og ble skutt klokka 7.30 om morgenen, sammen med tre andre. De fire ble drept av protestanter som skulle hevne en aksjon i Shankill Road, forteller ekteparet.

Holdninger

De to har bodd i Falls Road i alle år. De er katolikker, og har støttet den republikanske ideen. Men de tror ikke lenger at det er religiøse motiver som lenger ligger bak konflikten mellom folkegruppene.

-Det er mest politikk, makt og penger, sier de to.

De to har håp om varig fred, og er absolutt villig til å gi fredsavtalen den fortjenesten den fortjener. Men de er ikke overbevist om at avtalen vil føre til fred.

- Hardingene i begge leire vil nok ikke finne seg i at alt som gir makt og inntekter forsvinner, og det er for mange som lever av problemene.

Vennlige

De to sier at folket i Belfast egentlig er de vennligste i verden, men at undertrykkelsen gjorde at det oppsto uoverstigelige kløfter mellom folkegruppene.

- De fleste ønsker nå fred, men de få som sier nei lager fryktelig mye bråk. Vi får bare folde hendene og håpe.

Den første måneden er de to svært opptatt. De har til sammen fire slektninger som alle er døde som følge av krigen i Nord-Irland. Nå skal alle gravene besøkes, ordnes, beplantes. Og dessuten så må de smake på den nye freden!