FIKK BESØK: Kona til Nobelprisvinner Liu Xiaobo, Liu Xia, fikk fredag et kort besøk av menneskerettighetsaktivister. De dyttet bort en vakt og l yktes i å k omme inn til Xia, som har vært holdt i husarrest i sitt hjem i Beijing. (AP Photo/Ng Han Guan)
FIKK BESØK: Kona til Nobelprisvinner Liu Xiaobo, Liu Xia, fikk fredag et kort besøk av menneskerettighetsaktivister. De dyttet bort en vakt og l yktes i å k omme inn til Xia, som har vært holdt i husarrest i sitt hjem i Beijing. (AP Photo/Ng Han Guan)Vis mer

Besøkte Liu Xiaobos kone

Kinesiske menneskerettighetsaktivister presset seg forbi en politivakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre kinesiske menneskerettighetsaktivister besøkte fredag Liu Xia, kona til den fengslede nobelprisvinneren Liu Xiaobo. Liu Xia har uten dom vært holdt innesperret i sitt eget hjem siden Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Tre aktivister, anført av den kjente Hu Jia, dyttet fredag en vakt til side og klarte å ta seg inn i leiligheten til Liu Xia for å avlegge henne en kort visitt. Fredag var bursdagen til Liu Xiaobo.
Dyttet sikkerhetsvakt En sikkerhetsvakt utenfor inngangen til Liu Xias bolig spurte de tre aktivistene hva de skulle. Da de fortalte det, sa han:
- Nei, nei, det er ikke mulig.
- Hvem er du som sier til oss at det er umulig, svarte de før de dyttet ham til side og gikk inn i oppgangen og opp til leiligheten. I tillegg til Hi Jia var det Xu Youyu og Hao Jian som avla det korte besøket. Alle tre undertegnet i sin tid oppropet Charter 08 som Liu Xiaobo i 2009 ble dømt til 11 års fengsel for å ha vært medforfatter av.
Rystet Liu Xia virket rystet, ifølge nyhetsbyrået AFP med henvisning til et fire minutter langt opptak som er lagt ut på YouTube.
- Dere må dra, ellers kommer de og lager problemer, sier hun til de tre. Mesteparten av tiden visker hun dem direkte i øret, trolig for at avlyttingsutstyr ikke skal fange opp hva hun sier. Aktivistene fulgte oppfordringen hennes, og forlot leiligheten før kinesiske sikkerhetsfolk ankom.
- Interessant — Interessant, sier Geir Lundestad, sekretær i Den Norske Nobelkomiteen og direktør ved Nobelinstituttet. Han vil ellers ikke kommentere hendelsen spesielt, men peker på at Kina i FN-sammenheng benekter at Liu Xia er i husarrest, og sier hun ikke er underlagt noen begrensninger når det gjelder sine bevegelser.
Besøket er en åpen utfordring av Kinas myndigheter som med nesten alle midler har forsøkt å hindre at opplysninger om den fengslede Liu Xiaobo og hans kone kommer ut til offentligheten.
«kafka-lignende» Tidlig i desember klarte to reportere fra det amerikanske nyhetsbyrået AP å besøke henne helt uventet. Liu Xia brast i gråt over det uventede besøket, og spurte gjentatte ganger hvordan de hadde klart å komme seg forbi.
Hun fortalte også at hun ikke lenger klarte å holde rede på dagene, og at hun opplevde situasjonen som «kafka-lignende».— Etter at han vant prisen, kunne jeg ikke tro at jeg ikke skulle kunne forlate mitt eget hjem. Dette er for absurd. Jeg tror ikke Kafka kunne ha skrevet noe mer absurd og utrolig enn dette, sa Liu til AP ifølge britiske The Telegraph.

Hun fortalte at hun fikk forlate leiligheten to ganger i uken i følge med vakter, og at hun en gang i måneden kan besøke Liu Xiaobo som sitter fengslet cirka 400 kilometer nord for Beijing.Han skal ha vært i god form under hennes siste besøk, og han er klar over isolasjonen kona utsettes for.

Presser kona I oktober meldte den britiske kringkastingen BBC at kinesiske myndigheter prøver å presse Liu Xiaobo til å gå i eksil ved å legge press på kona. (NTB)