VAR I HVITERUSSLAND: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAR I HVITERUSSLAND: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Besøkte Natascha, trente ikke på terror

Anders Behring Breivik ville skaffe seg en kone da han dro til Hviterussland i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kun få dager etter terroraksjonene 22. juli ble det spekulert i om Anders Behring Breivik hadde vært på terrortrening i Hviterussland.

Nå viser det seg at han var der for å besøke en kvinne.

Breivik hadde nemlig kontakt med en hviterussisk kvinne, som han trolig fikk kontakt med via et nettsted.

Var i Norge - Vi har fått bekreftet at han var i Hviterussland i 2005. Vi vet også at hun var i Norge samme år, sier Roar Hanssen, informasjonsansvarlig for Oslo-politiets terroretterforskning, til Dagbladet.

- Vi har delvis identifisert henne og har en formening om hvor hun nå befinner seg. Vi jobber med å få til et avhør av henne, sier Hanssen.

Breivik har i avhør selv bekreftet at han traff kvinnen i 2005. Men det endte ikke positivt for den nå terrorsiktede Oslo-mannen. I et avhør sier en bekjent av Breivik blant annet:

- Til å begynne med var han veldig ressurssterk, han hadde bedriften sin og alt gikk bra. Han dro også ut sammen med kameratene sine. Etter hvert gikk det nedover med ham, blant annet etter episoden med Natascha fra Hviterussland.

Nettformidling Venner beskriver at Breivik reagerte på at kvinnen brukte pengene hans på shopping, og hun skal ha dratt hjem tidligere enn planlagt.

Ifølge politiet har kvinnen brukt flere ulike navn og Natascha er ikke hennes ekte navn.

Ifølge NRK brukte Anders Behring Breivik brukte en nettbasert formidlingstjeneste for å komme i kontakt med kvinner i Øst-Europa.

- Jeg kan bekrefte at han hadde en konto i våre systemer, sier mannen som er administrator for netttjenesten til NRK.

- Ikke terrortrening Ifølge avisa Gazeta kom Breivik til Hviterussland 4. mars 2005, før han dro ut 11. mars. De spekulerte da i at han kunne ha fått terrortrening. Det tror politiet nå at ikke stemmer.

- Vi har ingen opplysninger om at han har vært i en terrorleir og han har ikke sagt noe om det selv i avhør, sier Hanssen.

Den hviterussiske guiden Alina Vasjok sa i juli følgende til avisa Gazeta:

- Han var den typiske europeiske turisten, og en av mange som reiser til land i det tidligere Sovjetunionen fordi de ser på det som et nytt og eksotisk territorium.

- Han var livredd for å få i seg noe radioaktivitet. Han stilte mange spørsmål: Hvor ofte vi hadde valg. Om jeg var redd for å få radioaktivitet og hvor ofte folk døde av radioaktivitet og så videre. Det var ikke noe spesielt ved ham, sier Alina Vasjok.