Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Besøkte «sitt Utøya» for å ta farvel

- Det var godt for meg å få oppleve Utøya for meg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Båtturen: Det var mannen til Monica Bøsei som førte Jens Stoltenberg over, i MS Thorbjørn, som så mange ganger før. Denne gangen var alt annerledes. Monica Bøsei ble drept på Utøya i fjor, og øya er for alltid preget av terrorangrepene. Båtføreren ønsker ikke navn og bilde på trykk, men har godkjent bruken av dette bildet. Foto: privat
På Kjærlighetsstien: Dagbladet har fått tillatelse til å vise statsministerens private bilder fra hans siste besøk på øya, onsdag denne uka. På Kjærlighetsstien ble ti ungdommer drept.. Foto: privat
På Kjærlighetsstien. Foto: privat
Hovedhuset: På vei opp til hovedhuset, der terroristen drepte sine første ofre. En av dem var Mor Utøya, Monica Bøsei, som Jens Stoltenberg kjente siden ungdomsårene. Foto: privat
Pumpehuset: I nærheten av Pumpehuset ble 14 mennesker drept. Onsdag besøkte Jens Stoltenberg alle stedene han kjenner fra utallige besøk, som han har gode minner fra, men som nå også er forbundet med frykt, forfølgelse, smerte og død. Foto: privat
Minner: Utøya er fullt av minner og bilder. Her ser Jens Stoltenberg igjen det berømte bildet av Gro Harlem Brundtland som spiller gitar. Foto: privat

(Dagbladet): Halvannen time onsdag ettermiddag gikk han rundt på øya, til alle de kjente stedene: Hovedhuset, nakenodden, teltplassen, pumpehuset, skolestua, kjærlighetsstien.

Stedene han kjenner ut og inn, og som han har utallige minner fra. Stedene som den mørke dagen for ett år siden ble åsteder for de forferdeligste ugjerninger.

69 forsvarsløse ungdommer på en politisk ungdomsleir ble massakrert.

- Det var godt for meg å få oppleve Utøya for meg selv, og være der i fred. Jeg var der verken som statsminister eller Ap-leder. Jeg var der bare som Jens. Jens på Utøya, sier en preget Jens Stoltenberg til Dagbladet.

22. juli i fjor satt han i statsministerboligen og skrev på talen han skulle holde på Utøya neste dag, til engasjerte, kritiske og utålmodige AUFere.

Den talen ble aldri holdt.

Søndag, under den nasjonale minnemarkeringen, skal Jens Stoltenberg tale i «bakken» på Utøya. Da er han der som statsminister og leder for nasjonen som 22. juli i fjor ble rammet av terror. Men onsdag var han der bare som Jens.

Fylt av kontraster - Det var en vond og samtidig fin opplevelse være på Utøya. Det er så fylt av kontraster og motsetninger.

Utøya er en idyllisk øy som har vært preget av så mye liv og glede, men som for alltid vil være merket av sorg og mørke i følge Stoltenberg.

- Det var sterkt og fint å gå rundt på øya, og se alle stedene der som mange mennesker har hatt så mange fine stunder, men der også det har vært så mye frykt, forfølgelse, smerte og død, sier Stoltenberg.

Han var på Utøya første gang i 1974.

- Jeg har et forhold til hele øya, og har jo gjort alt der. Har sovet i telt, jeg har badet på nakenodden, jeg har vasket kjøkkengulv, spilt fotball og gått på kjærlighetsstien. Fra 1974 til 1989 var jeg der hver sommer, gjerne flere dager som leirdeltaker. Etter det har jeg vært der hvert år som politisk leder og talt i bakken, forteller Stoltenberg.

I et intervju med Dagbladet 18. mai i år sa Stoltenberg at han ville ta farvel med Utøya. Han visste det da han fløy med helikopter over øya dagen etter terrorangrepene, på vei til Sundvolden.

Et helvete - Jeg husker at vi fløy over Utøya, og jeg så ned og tenkte: Nå er min ungdoms paradis blitt et helvete, sa Stoltenberg til Dagbladet da.

Hans ungdoms paradis var tapt for alltid. Bygninger og steder som han forbandt med glede og engasjement, ble i fjor sommer knyttet til grusomheter.

Kafébygget skal rives, og Utøya skal bygges opp på nytt. Før det ville han ta sitt siste farvel med «sitt Utøya». Onsdag var anledningen.

Det var mannen til Monica Bøsei som førte båten MS Thorbjørn over. Han hadde ønsket det, å føre Jens over til Utøya slik at han kunne ta sitt personlige farvel.

- Han tok meg over som så mange ganger før. Vi snakket om gamle dager, vi var jo der sammen i nærmere 30 år, forteller Stoltenberg. Denne altså gangen uten Monica, «Mor Utøya». Hun var blant de første som ble drept.

Fint og vondt - Utøya kan aldri bli helt det samme. Men mye vil alltid være der. Jeg er som de pårørende opptatt av å ta vare på de gode minnene. De gode minnene lever evig. De gode minnene vil ikke bli visket ut av de vonde, de vil leve videre. De gode og de vonde minnene vil leve side om side. Det er nettopp denne opplevelsen av motsetningen mellom det dystre og de gode minnene som gjorde det til en sterk opplevelse. Det var både vondt og samtidig litt fint å få lov til å gå der alene, sier Stoltenberg.

Dagbladet har fått tilgang på bildene som ble tatt under besøket onsdag. Vi ser Jens om bord på MS Thorbjørn, på vei mot hovedhuset, på vei til teltplassen, på kjærlighetsstien, ved pumpehuset. Åstedene.

Stoltenberg kjente mange av de som ble drept der, eller foreldrene deres.

- Det var uvirkelig og sterkt. Jeg følte en kombinasjon av sinne og at det var fint å få være der. Øya er både idyllisk og dyster på samme tid. Alle stedene forbinder jeg med gode minner. Og så er de samtidig åsteder for grusomme massakre. Det er denne kontrasten som gjør det så sterkt og brutalt, sier Stoltenberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media