Knyttes til mer smittsom variant:

Besøkte sju spisesteder

En person som tilhører klynga i Trondheim, der en rekke personer kan være smittet av en mer smittsom variant av coronaviruset, besøkte i helga sju spisesteder.

STØRRE KLYNGE: Trondheim har opplevd en økning i smittetilfeller den siste tida. Rundt 40 personer knyttes til ei klynge kommunen mener er smittet av en mer smittsom variant. Foto: WebbiMemo/Shutterstock/NTB
STØRRE KLYNGE: Trondheim har opplevd en økning i smittetilfeller den siste tida. Rundt 40 personer knyttes til ei klynge kommunen mener er smittet av en mer smittsom variant. Foto: WebbiMemo/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Trondheim har de siste ukene sett en økning i smittetilfeller, og tirsdag opplyser kommunen at ytterligere sju personer har fått påvist coronaviruset det siste døgnet.

Kommuneoverlege Tove Røsstad opplyser til Dagbladet at fem av de smittede knyttes til det større utbruddet i byen, som kommunen mener skyldes en mer smittsom variant av viruset.

En av disse har i løpet av helga besøkt hele sju serveringssteder, skriver Adressa, som først omtalte saken.

- Personen har vært innom sju spisesteder. Vi jobber med å avklare om det er noen risiko for disse stedene, forteller Røsstad til Dagbladet.

- Mer smittsomt

Hun understreker at det ikke er snakk om at personen har vært på bar-til-bar-runde.

- Det er veldig forskjellig hvor lenge personen har vært innom. Til dels kort, og til dels for et lengre måltid. Det er gode grunner til at personen har besøkt stedene, sier hun, og legger til:

- Jeg er i utgangspunktet ikke så veldig bekymret, fordi vi har hatt smittede innom forskjellige steder før, uten at noen andre gjester har blitt smittet. Men vi har nå et virus som vi erfarer smitter lettere, så vi har det med i risikovurderingen for ansatte og andre gjester.

FREDAG: Kommunedirektør Morten Wolden og kommuneoverlege Tove Røsstad orienterer om coronasituasjonen i Trondheim og tiltak som iverksettes. Vis mer

Røsstad gikk tidlig i forrige uke ut og advarte om at Trondheim muligens hadde et mer smittsomt virus i omløp. Fredag ble derfor prøver av viruset sendt fra St. Olavs hospital for analyser hos Folkehelseinstituttet.

Foreløpige analyser viser at dette er en variant som ikke tidligere er kjent for FHI. FHI har imidlertid ikke konkludert med om viruset faktisk er mer smittsomt.

Vurderer karantene

Ifølge Røsstad er det nå nærmere 40 personer som tilhører utbruddet som omfattes av det de mener er en mer smittsom variant.

- Vi opplever jo at dette viruset oppfører seg annerledes, og det kan sånn sett passe med at det ikke er noe som har blitt sett i Trondheim før, sa Røsstad til Dagbladet mandag.

Det kan derfor være aktuelt at noen ansatte eller gjester på serveringsstedene den smitteførende personen har besøkt, må i karantene.

BUSSTUR: I sin redegjørelse til Stortinget sier helseminister Bent Høie at Folkehelseinstituttet har analysert flere prøver knyttet til bussreisen i Sør-Norge som kan knyttes til rundt 100 tilfeller av coronasmitte. Vis mer

- Våre smittesporere har god kontakt med vedkommende som har vært ute, og har fått gode opplysninger. Vi har også kontakt med de ulike stedene for å få kartlagt nærmere. Ut fra det arbeidet vurderer vi hvilke tiltak som er nødvendig, sier Røsstad.

Kommuneoverlegen har ikke oversikt over hvor mange personer det eventuelt er snakk om at må i karantene.

De nye smittede i Trondheim er i 20-, 30- og 40-åra. I ett av tilfellene er smittekilden foreløpig ikke identifisert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer