Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Besøkte soyasausfabrikk timer etter artilleriangrep

Nord-Koreas leder Kim Jong-il og hans utpekte etterfølger Kim Jong-un nevner ikke artilleriangrep i nyhetsmeldinger fra statlig nyhetsbyrå.

BESØKTE SOYASAUSFABRIKK: Nord-Koreas leder Kim Jong-il (t.v) og hans yngste sønn og utpekte etterfølger Kim Jong-un besøkte soyafabrikk og medisinsk skole timer etter artilleriangrepet. Her er de to sammen på en parade i Pyongyang 10. oktober i år. Foto: Reuters/Kyodo/Scanpix
BESØKTE SOYASAUSFABRIKK: Nord-Koreas leder Kim Jong-il (t.v) og hans yngste sønn og utpekte etterfølger Kim Jong-un besøkte soyafabrikk og medisinsk skole timer etter artilleriangrepet. Her er de to sammen på en parade i Pyongyang 10. oktober i år. Foto: Reuters/Kyodo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare timer etter at Nord-Korea avfyrte det dødelige artilleriangrepet mot Sør-Korea, kom nyhetsmeldinger fra det statlige nyhetsbyrået KCNA om at Kim Jong-il og hans utpekte etterfølger Kim Jong-un hadde besøkt en soyasausfabrikk og en medisinsk skole i Pyongyang.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap kom det to separate meldinger om besøkene, men det framkommer ikke opplysninger som skulle tilsi at landets to mektigste personer ga ordre om det omstridte angrepet som har skapt økt spenning i regionen.

To soldater ble drept i angrepet, mens flere titalls soldater og sivile skal ha blitt skadet. Sørkoreanske myndigheter har reagert sterkt på angrepet, og lover en streng reaksjon som følge av angrepet de omtaler som utilgivelig.

Meldingene fra KCNA kommer samtidig som stadig flere har etterspurt hvor de to befinner seg.

Men ingen av nyhetsmeldingene nevner den mektige militærlederen Ri Yong-ho. Han er av den koreanske graden chasu, som vanligvis oversettes som vise marskalk. Han har den siste tida blitt regnet som mer mektig enn landets forsvarsministeren, ifølge Yonhap.

Kim Jong-un er Kim Jong-ils yngste sønn og ble i år utpekt som hans etterfølger. Korea-ekspert Vladimir Tikhonov, en russiskfødt professor som i 1999 emigrerte til Sør-Korea, ble statsborger og tok navnet Park No-ja, har i dag sagt til Dagbladet at han mener angrepet kan være et resultat av et maktskifte i Nord-Korea.

- Den unge ledelsen som skal styre landet må vise at de er tøffe nok. Den unge Kim Jong-un må vise seg som en tøff leder til kjernen i befolkningen, mener Tikhonov.

Han forteller at angrepet som drepte to soldater og skadet et titalls andre soldater og sivile trolig demonstrerer en overgang.

- Han må som Kim Jong-ils tredje sønn og tredjegenerasjon Kim-sekt vise at han klarer å håndtere en slik konflikt, sier han videre.

Les alt om den økte spenningen mellom Nord- og Sør-Korea.
Dagbladet følger saken fortløpende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!