Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Besøkte Toska etter dødsranet

Samboeren til David Aleksander Toska innrømmer nå at hun har møtt «Mesterhjernen» etter dødsranet. I et privat brev har Toska fortalt at han skulle flytte til Amsterdam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har møtt David etter ranet i Stavanger, men jeg vil ikke si hvor, når og hvordan jeg traff ham, forklarer samboeren (29), som sitter varetektsfengslet, siktet for medvirkning til NOKAS-ranet.

Samboeren er siktet fordi hun og Toska leide en leilighet i Smeaheia i Stavanger før og etter dødsranet. Politiet mener dødsranerne brukte leiligheten både før og etter anslaget.

-  Forelsket i leiligheten

Ifølge Dagbladets opplysninger har Toskas samboer forklart at paret like før jul 2003 ville ha tid for seg selv, fordi de nettopp var blitt foreldre, og fordi Toska var involvert i straffesak med Schibsted-arving Harald Undrum.

-  Vi dro derfor av gårde uten å vite helt hvor vi skulle. Vi ønsket å reise til et sted med mildere klima, har samboeren forklart til politiet.

Hun hevder det var mer eller mindre tilfeldig at de endte opp i Stavanger.

Den 29 år gamle kvinnen forteller til politiet at de la igjen mobiltelefonene i Oslo for å være i fred.

-  Jeg ble helt forelsket i rekkehusleiligheten i Stavanger, men jeg ble ikke kjent med noen der, sier hun. 22. november 2003 underskrev samboeren en leieavtale.

Natt til 7. februar i fjor ble William Ellingsen drept på Skillebekk i Oslo. Ellingsen var en kamerat av 29-åringen og Toska. Samboeren forklarer i avhør at de dro til Oslo etter drapet. 29-åringen hevder hun ikke har vært i Stavanger etter dette.

Flytte til Sverige?

-  14 dager til en måned etter begravelsen dro David til Stavanger for å avslutte leieforholdet, sier samboeren.

Det tror ikke politiet på. Ifølge et vitne ringte en kvinne som sannsynligvis var samboeren, etter ranet for å si opp leieforholdet.

-  Hun som ringte virket oppstemt, halvredd og sint, sier vitnet, som også har forklart til politiet at samboeren fortalte at «det var familiekrise og at hun måtte flytte til Sverige». Samboeren hevder hun ikke ringte.

Skrev brev

Den 29 år gamle kvinnen forklarer at hun ikke så noe mer til Toska etter at han reiste til Stavanger for å avslutte leieforholdet.

-  Han skrev et brev til meg, sier samboeren til Stavanger-politiet.

I brevet, som politiet har beslaglagt, står det at Toska ikke har lyst til å komme hjem «på grunn av en sak», og at han hadde tenkt å flytte til Amsterdam. I brevet skriver Toska at han håper samboeren og sønnen kommer på besøk.

I det andre avhøret innrømmer samboeren at hun har møtt Toska etter ranet. Etter det Dagbladet får opplyst, skjedde det trolig da hun og sønnen var på ferie i fjor sommer.

-  Jeg ønsker ikke å snakke noe om Toska eller noen andre personer, sier kvinnen.

Etterforskerne har i snart ti måneder jaktet på «Mesterhjernen». Sporene har ført politiet flere steder, blant annet til Nederland, Andorra og Brasil.

Så på tekst-TV

Samboeren sier de fikk besøk i rekkehusleiligheten, men hun vil ikke si av hvem.

-  Jeg tør ikke si hvem som har vært der, fordi jeg har lest i aviser at det er mye krangling mellom gjengene, sier 29-åringen, som har tatt etterlysningen av Toska og varetektsfengslingen svært tungt.

-  Venninner hadde ikke lyst til å komme på besøk fordi de var redde for å bli pågrepet, sier 29-åringen, som mener at Toska ikke har noe med ranet å gjøre.

29-åringen ble pågrepet 11. november på Sundvollen hotell i Buskerud. Hun hadde da sett på tekst-TV at politiet mente leiligheten i Smeaheia var blitt brukt som base for ranerne.

-  Nå tror de sikkert at jeg har, nå tror de, nå prøver de sikkert å koble sånn at jeg liksom har vært med og ranet i Stavanger, liksom, sier samboeren om hva hun tenkte da leiligheten ble kjent i media.

5. APRIL 2004: Ranerne fikk med seg vel 60 millioner kroner i dødsranet mot Norsk Kontantservice i Stavanger. Politiet mener at 12 ranere deltok. Rettssaken er forhåndsberammet i september.
SAMBOERE: David Aleksander Toskas samboer (29) (t.h.) var på ferie i flere uker i fjor sommer. Hun skal da ha møtt ransetterlyste Toska. Dette bildet er tatt i begravelsen til William Ellingsen, som ble drept på Skillebekk i februar i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media