Best å være barn i Bykle

Alle som vil får barnehageplass i Byklei Aust-Agder. Kommunen er Norges beste når det gjelder innsats for barn. Øykommunen Rennesøy nord for Stavanger har 16 prosent barnehagedekning for 1-2-åringer. Det er dårligst i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redd Barna har kåret de beste og verste barnekommunene i landet. Kraftkommunen Bykle er i teten på alle de seks kriteriene i undersøkelsen. Blant bykommunene er Oslo best, fulgt av Stavanger og Trondheim.

Fire barn

- Det er godt å bo her i Bykle med barn, sier Rønnaug Torvik (41).

Ekteparet har fire barn fra 3 til 9 1/2 år, alle født mens familien har bodd i Bykle. Hun er konstituert rektor ved Bykle barne- og ungdomsskole, han arbeider som ingeniør i energiprodusenten Otra kraft.

Satser på ungdommen

- Kommunen satser på ungdommen også. Men ungdomsmiljøet er ekstra sårbart når det er så få. Akkurat det kan til tider kjennes som et problem, og vi vet at enkelte har flyttet herfra når barna er blitt tenåringer, sier Rønnaug.

Barnehagen, skolen, rådhuset, helsestasjonen og samfunnshuset - alle bygd etter 1985 - ligger innen tre minutters gangavstand. Til byggefeltet er det fem minutter.

- Tenk hva vi sparer i tid. Når jeg går fra jobben kan jeg hente i barnehagen og på skolefritidsordningen og være hjemme i løpet av ti minutter, mener Rønnaug.

I dag er barnehagedekningen 76 prosent, men om flere trenger plass, får de det.

Ingen plass til Cathrine

Cathrine Håvarstein (3) får ikke gå i Rennesøy barnehage. Samtidig står en splitter ny avdeling tom et annet sted i kommunen, fordi politikerne ikke vil bruke penger.

Paradokset er at en flunka ny avdeling ved Bru barnehage står klar til bruk. Hadde politikerne gitt penger til drift av denne avdelingen, ville Rennesøy hatt full barnehagedekning.

- Vi får ofte spørsmål om dette fra foreldrene som ikke har fått plass i år. For dem er det uforståelig at vi har en ledig avdeling som bare venter på å bli tatt i bruk, sier barnehagestyrer Bodil Edland.

Valgkamp

Men nå er det valgkamp, og da løsner det i de folkevalgtes lommebøker. Avtroppende ordfører, Jan Mikal Hanasand, tror at hans etterfølgere vil gjøre noe.

- Det er sterk vilje i kommunestyret til å åpne avdelingen, vi ser at behovet er der. Men vår politikk har alltid vært å prioritere 3-6-åringene, sier Hanasand.

Kommunen med 3000 innbyggere bruker mye penger på grunnskolen i forhold til landsgjennomsnittet. Men ellers kommer øykommunen i Rogaland dårlig ut på statistikkene. Barnehagedekningen for de minste er elendig, elevene får relativt få ekstratimer i skolen og det brukes lite penger på barnevern og helsetjeneste.

Hva vil politikerne gjøre for barn? Spør dem direkte på Dagbladet :på nettet:

  • Onsdag: Trond Giske, Ap 15.00
  • Torsdag: Kristin Halvorsen, SV 15.00
  • Fredag: Siv Jensen, Frp 17.45