- Best for barna å komme tilbake til Svanhild

Sakkyndig Lena Hellblom er ikke i tvil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det beste for Svanhild Jensens barn er å bli gjenforent med moren så snart som mulig, mener den private sakkyndige Lena Hellblom Sjögren.

Den svenske psykologen la torsdag fram sine konklusjoner for Hålogaland lagmannsrett etter et fire dager langt besøk i Kvænangen i juli. Hun var 34 timer sammen med Svanhild, og observerte og intervjuet hennes familie og venner. I tillegg har hun analysert all dokumentasjon i saken.

- Det er slående at barnevernet ikke hadde noen uro for brist hos mor det første året. Barnevernet var bekymret for barnefarens rusmisbruk, men vendte ikke øynene mot Svanhild Jensen før hun selv ba om hjelp. Det var avgjørende for saken, sa Sjögren.

Provosert

Hun mener at tidligere sosialleder Marit Bogstrand ble provosert av direkte trusler fra barnefaren, og at dette senere har smittet over på barnevernets oppfatning av Svanhild Jensen.

- De har vanskelig for å skjønne at hun kunne leve med denne personen. Når Svanhild ikke bryter forholdet så raskt som barnevernet ønsker, må det i deres øyne være noe feil med Svanhild, sa Sjögren i lagmannsretten.

Hun mener de rettsoppnevnte sakkyndige psykologene Trond Bruun-Hanssen og Trond Skjæveland i hovedsak har støttet seg på sosialleder som utenforstående kilde. Selv har hun oppsøkt menneskene som har hatt et nært forhold til Svanhild Jensen når hun skulle vurdere omsorgsevnen.

Kritiserte

I retten kritiserte hun også bruken av WAIS-testen som måler intellektuell kapasitet. Ifølge Sjögren er det de praktiske observasjonene som best er egnet til å gi grunnlag for å vurdere omsorgsevne.

Psykologen finner heller ingen dokumentasjon på at ungene har vært utsatt for omsorgssvikt mens de var hjemme hos sin mor, med unntak av en episode 30. august 2001.

Barnefaren lot da sin ett år gamle datter være alene uten tilsyn i 20 minutter. Et av de viktigste ankepunktene mot Svanhild Jensen er at hun ikke sprang rett hjem da hun ble klar over dette. Hun gikk isteden innom en venninne og fortalte at samboeren hadde begynt å ruse seg igjen.

Moraliserende

Lena Hellblom Sjögren hadde ikke mye til overs for at de rettsoppnevnte psykologene mener å se et mønster i Svanhild Jensens forhold til menn der hun oppsøker eldre menn som har problemer.

- Det er moraliserende. Jeg synes det er et sterkt inngrep i et menneskes liv å stille denne type spørsmål. Man kan faktisk bli forelsket i en rusmisbruker, sa Sjögren.

(NTB)

I RETTEN: Tobarnsmoren Svanhild Jensen (24) saksøkER Kvænangen kommune ved barneverntjenesten etter at hun ble fratatt begge barna etter påstand om manglende omsorgsevne. Her sammen med sin advokat Anette Lilleengen (t.h).