Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG vil endre datostemplingen

- «Best før» betyr ikke «giftig etter»

Arild Hermstad i MDG hevder at hvis folk slutter å kaste meieriprodukter som helt fint kan spises, vil vi trenge 20.000 færre melkekuer.

FLEKSIBEL: MDG tar til orde for en mer fleksibel datostempling, som innebærer at spiselige meieriprodukter ikke går i søpla. Foto: Scanpix
FLEKSIBEL: MDG tar til orde for en mer fleksibel datostempling, som innebærer at spiselige meieriprodukter ikke går i søpla. Foto: Scanpix Vis mer

MDGs nasjonale talsperson mener det er en stor folkeopplysningsoppgave å gjøre noe med datostemplingen.

DATOSTEMPLING: - Dette har jeg sansen for, sier Arild Hermstad i MDG, og viser fram melkekartongen som selges til redusert pris i stedet for at den blir kastet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
DATOSTEMPLING: - Dette har jeg sansen for, sier Arild Hermstad i MDG, og viser fram melkekartongen som selges til redusert pris i stedet for at den blir kastet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- «Best før» betyr jo ikke «giftig etter». Veldig mange meieriprodukter, som yoghurt og rømme, kan spises etter utløpsdato. Hvis folk slutter å kaste meieriprodukter som helt fint kan spises, vil vi trenge 10 prosent færre melkekuer. Det betyr at mindre matsvinn gjør 20.000 melkekuer arbeidsløse, sier Arild Hermstad, byråd for MDG i Oslo.

Han spør:

- Mener de andre politiske partiene at vi skal hindre matsvinn, selv om det kan ramme bøndene, eller synes de vi skal produsere melk og kjøtt som går rett i søpla for å opprettholde sysselsettingen? Mindre matsvinn vil nødvendigvis bety mindre produksjon fra norsk landbruk, sier MDG-politikeren.

- Helt dust

Arild Hermstad påpeker at det kan true arbeidsplasser, ramme distriktene og ha konsekvenser for kulturlandskapet.

MATSVINN: Arild Hermstad i MDG opplyser at redusert svinn av meieriprodukter vil gjøre mange tusen melkekuer arbeidsløse. Foto: Scanpix
MATSVINN: Arild Hermstad i MDG opplyser at redusert svinn av meieriprodukter vil gjøre mange tusen melkekuer arbeidsløse. Foto: Scanpix Vis mer

- Alle er enige om at det er helt dust å kaste mat, men ingen tar inn over seg at det nødvendigvis innebærer en stor nedgang i antall bønder.

- Vi skyver under teppet hva klimaendringene vil bety for det norske landbruket. I stedet later vi som om dagens modell er bærekraftig. Det er den ikke. Vi må legge om, sier han.

Satsing på grønnsaker

MDG-politikeren påpeker at norsk kjøtt- og meieriproduksjon opererer i et fallende marked.

- Bøndene må satse mer på grønnsaker, som vi kommer til å spise stadig mer av. Den ferske Klimakur-rapporten viser tydelig hvor viktig det er med redusert kjøttspising og mindre matsvinn for å kutte utslipp. Den inneholder tiltak som kan kutte utslipp fra landbruket med 5,1 millioner tonn samlet fram til 2030, sier han.

- En omlegging av kostholdet i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger er det største tiltaket og kan gi 2,9 millioner tonn lavere utslipp. Det neste største er mindre matsvinn, med 1,5 millioner tonn lavere utslipp. Til sammenlikning er utslippene fra alle personbilene i Oslo på 315 000 tonn, opplyser Arild Hermstad.

- Regjeringen sår tvil

Han hevder at regjeringen toer sine hender og håper at målet om redusert matsvinn og mindre kjøttspising ikke skal nås.

- Regjeringspartiene sår tvil om de faktisk vil nå klimamålet de har satt seg, og om de vil bidra til å omstille landbruket i tide. Hvis vi kutter forbruket til det helsemyndighetene og klimaforskerne anbefaler, så må kjøttproduksjonen gå ned, og det vil ikke landbruksministeren gå med på, sier Arild Hermstad i MDG.

KrF-statsråden: - Absurd desperasjon

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad uttrykker liten forståelse for argumentasjonen til Miljøpartiet De Grønne.

MDG-KRITISK: Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) mener MDG legger opp til en storstilt sentralisering av norsk jordbruk.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
MDG-KRITISK: Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) mener MDG legger opp til en storstilt sentralisering av norsk jordbruk. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Det er smått absurd å høre MDGs desperasjon i denne saken. Jeg kan jo minne Arild Hermstad om at det var KrF som fremmet forslag om en matkastelov og fikk flertall for dette i Stortinget, sier KrF-statsråden.

På spørsmål om når matkasteloven er ferdig, svarer Olaug Bollestad:

- Loven jobber de med i Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet, så den kommer. Men vi vet ikke nøyaktig tidspunkt, sier hun.

- MDG vil sentralisere

Landbruks- og matministeren poengterer at matsvinn er sløsing og dårlig for miljøet.

- Det handler om forvalteransvaret vi har for å bruke ressursene våre rett. Men det MDG ikke tar på alvor, er ansvaret for å bruke de arealene vi har for å produsere maten vi trenger. MDG vil legge opp til å sentralisere norsk jordbruk i stor stil. KrF og regjeringen vil derimot bruke norske ressurser til å produsere norsk mat, også i Distrikts-Norge, sier Bollestad.

- For øvrig er det også bare tull at regjeringen ikke vil bidra til omstilling i landbruket. Da vi la inn en kraftsatsing for økt norsk produksjon av korn, frukt og grønt i jordbruksoppgjøret i fjor, var det nettopp fordi det er der det er rom for å produsere mer i Norge, sier hun.

Sp: - Heller avokado enn sau?

Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagbladet at han både som politiker og matprodusent ønsker at minst mulig mat blir kastet.

MDG-KRITISK: Trygve Slagsvold Vedum, leder i Sp, mener at MDG er mer opptatt av at avokado fra Latin-Amerika enn sauene på Vestlandet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MDG-KRITISK: Trygve Slagsvold Vedum, leder i Sp, mener at MDG er mer opptatt av at avokado fra Latin-Amerika enn sauene på Vestlandet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Men jeg mener MDGs argumentasjon om å produsere mindre mat i Norge er en kortslutning. Fordi vi har en enorm matimport. Klimaregnskapet for norskprodusert biff kontra importert biff viser at det norskproduserte kjøttet vinner fullstendig. I tillegg til at det også gir verdiskapning og arbeidsplasser i eget land, sier Sp-lederen.

- Redusert matsvinn må føre til mindre import. Matimporten har aldri vært større enn nå, og den øker. På meg virker det som om MDG er mer opptatt av at vi spiser avokado fra Latin-Amerika enn sauen som høster utmarksbeite på Vestlandet. Jeg er opptatt av at vi skal produsere vår egen mat her i Norge, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Bondelaget: - Borte på veien

Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, opplyser at organisasjonen hans stiller seg bak arbeidet med mindre matkasting og målet om å halvere matsvinnet innen 2030.

HANDLEKORGA: - Om mer av maten bonden produserer havner i handlekorga, tjener det både miljøet, bonden og forbrukeren, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norsk Bondelag. Her sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HANDLEKORGA: - Om mer av maten bonden produserer havner i handlekorga, tjener det både miljøet, bonden og forbrukeren, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norsk Bondelag. Her sammen med landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Bondelaget er med i Bransjeavtalen om redusert matsvinn som har det samme målet. Kaster vi mindre mat, så trenger vi mindre matproduksjon. Samtidig er det mye mat som forsvinner på veien fra bonde til butikk. Vi er opptatt av at all produsert mat skal komme til nytte. Om mer av maten bonden produserer havner i handlekorga, tjener det både miljøet, bonden og forbrukeren, sier Lars Petter Bartnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!