«Best for landet at jeg er Ap-leder»

- Det er en stor fordel for landet at utenrikspolitikken styres av lederen av landets største parti. Det er hovedbegrunnelsen for at jeg vil fortsette som leder av Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Thorbjørn Jagland. Om noen trodde Jagland nå ville konsentrere seg om den arbeidskrevende utenriksministerjobben og tross bastante uttalelser i vinter likevel overlate partiet til Jens Stoltenberg i høst, kan de glemme det. Etter Jaglands syn er kombinasjonen partileder/utenriksminister nærmest den ideelle. Jagland sier temmelig direkte at det ville vært ødeleggende for partiet om han hadde gitt seg som leder i vinter da han overlot frontfigurrollen til Jens Stoltenberg.

Fare for splittelse

- Vi kunne lett fått fløyer i partiet hvis jeg ikke hadde handlet slik som jeg gjorde. Det tror jeg hele partiet er enig med meg i, sier Jagland. - Er dette fortsatt begrunnelsen for at du fortsetter som leder: å unngå fløydannelser i partiet? - Nei, det er ikke min hovedbegrunnelse. Jeg vil fortsette fordi jeg mener jeg har en god del å bidra med, og fordi jeg bestemt mener det er en fordel for landet at utenrikspolitikken har et klart ankerfeste i landets største parti. - Jeg kan rett og slett få gjort mer. I den dominerende saken for oss, nemlig vårt forhold til EU, har jeg sjansen til et bedre grep fordi jeg er partileder, sier Jagland, som ikke legger skjul på at han trives utmerket i sin nye jobb.

Verden rundt

- Jeg jobber nå med et felt jeg alltid har vært interessert i. Jeg får grepet fatt i det som er viktig for Norge. Jeg har en viktig funksjon, og kan utnytte den spesielt ved at jeg er leder av landets største parti, sier Jagland. Omtrent fra Stoltenberg-regjeringens tiltredelse har Jagland vært på reisefot verden over. Han har vært tre ganger over Atlanteren, og helt fram til sommerferien i juli står utenlandsreisene i kø. Han møter på Youngstorget hver mandag, og har besøkt årsmøtene til to fylkespartier.

Viktige oppgaver

- Men blir det i det hele tatt noe tid til å skjøtte partiet, som han varslet etter katastrofevalget i fjor høst? - Det blir selvsagt ikke like mye tid som om jeg ikke hadde vært utenriksminister. Men å være leder i Ap er ikke å være en reisesekretær. Det er å lede an i de viktigste oppgavene. Vi lever i en epokegjørende tid, det skjer mye rundt oss nå. Da er det ikke så dumt å ha et fast grep på utenrikspolitikken. Dessuten har utenrikspolitikken direkte virkninger på innenrikspolitikken, sier Jagland. - Så det er ingen tvil om at du fortsetter som leder etter landsmøtet i høst? - Nei, jeg synes jeg har gitt en god argumentasjon.

kirsten.karlsen@dagbladet