Best i kombinert

Norske kvinner vet ikke hvor godt de har det før en engelsk journalist forteller dem det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Man måste

jämföra, sa gutten i «Mitt liv som hund» og tenkte på Laika som ble sendt ut i verdensrommet uten returbillett. Og sammenliknet med alle andre kvinner i verden, har norske kvinner det slett ikke verst, viser en FN-rapport. Tvert imot har vi det helt topp når det gjelder politisk deltakelse, økonomisk selvstendighet, helse og velferdsordninger.

Tidligere har FN slått fast at Norge er verdens beste land å bo i, punktum, så da er det jo greit å få bekreftet at det også gjelder for kvinner. I hvert fall i sum, og hvis vi ikke tar med dem som har det ganske ille, eller dem som har det så godt at de vil ha styreplass også.

Slike rangeringer

er alltid hyggelig lesning sett med norske øyne. Ekstra smigrende for det nasjonale selvbildet er det når utenlandske journalister kommer hit for å rapportere fra likestillingsparadiset, slik Dagbladet fortalte om i går. What do you think about Norway? er et spørsmål vi aldri kan få mange nok svar på så lenge de består av hemningsløst skryt.

Og Tanya Branigan fra The Guardian synes Norway er ganske så wonderful for en kvinne. Det eneste hun hadde å klage på, var manglende oppmerksomhet i en sportsbar. Mennene var mer interessert i fotball enn i henne. Branigan har åpenbart ikke fått med seg den ene av vinterens to store kjønnsdebatter her i landet. Da ville hun visst at i «vaginalstaten» har kvinner selvsagt også tatt full kontroll på det urbane sjekkemarkedet, så antakelig ventet gutta i all beskjedenhet på at hun skulle velge og vrake.

Vinterens

andre store kjønnsdebatt har handlet om tidsklemma. Den ville Branigan heller ikke skjønt noe av, for hun mener tvert imot at topplasseringen skyldes fravær av tidsklemme her i landet. Arbeidslivet er mer familieorientert enn i andre land, og det er lettere for kvinner å kombinere jobb og barn. Så «ung, sliten og lurt» som startet debatten i Aftenposten for noen måneder siden, må snarest lære seg å jämföra. Det er tross alt verre i Uruguay.

Heldigvis

har norske kvinner fremdeles rett til å syte på noen områder. Vi har et av Europas mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder, og det er relativt få kvinnelige ledere. Det er antakelig her norske kvinner har misforstått da de krysset av for kombinasjonen jobb og barn. De trodde det gjaldt alle slags jobber, men det sier seg selv at det må bli deltid begge steder. Som alltid i kombinert, er det summen av de to øvelsene som teller, og det gjelder å være sånn passe god i begge for å henge med til mål. Hvis du ønsker å bli best i en av øvelsene, får du heller stille i spesialklassen først som sist.

Skal kvinner attpåtil ha tid til å henge i sportsbarer, er det ikke rart de blir litt klemt både her og der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer