MAKROØKONOMI: Sentralbanksjef Øystein Olsen foreleste om økonomisk politikk for partene i frontfaget i privat sektort, Fellesforbundet og Norsk Industri. - Forhandlingene blir lettere når vi ikke krangler om virkelighetsforståelsen, mener Fellesforbundetes leder Arve Bakke. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MAKROØKONOMI: Sentralbanksjef Øystein Olsen foreleste om økonomisk politikk for partene i frontfaget i privat sektort, Fellesforbundet og Norsk Industri. - Forhandlingene blir lettere når vi ikke krangler om virkelighetsforståelsen, mener Fellesforbundetes leder Arve Bakke. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Best i verden i reallønnsvekst

Men reallønnsvekst må følge produktivietsvekst, maner sentralbanksjef Øystein Olsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kjenner ikke til noe annet land som har vært i nærheten av å ha en like høy reallønnsvekst som Norge. Det har selvsagt mye med oljen å gjøre, sa sentralbanksjef Øystein Olsen på et møte med Fellesforbundet og Norsk Industri i ettermiddag.

Olsen var invitert for å foredra om norsk økonomi og sammenhengen mellom pengepolitikk, finanspolitikk og inntektspolitikk.

Han var påpasselig med å understreke at hans ansvar er pengepolitikk, det vil si rente- og valutapolitikk, og ikke inntektspolitikk, men understreket at alle delene av den økonomiske politikken henger sammen.

På topp - Lønnstutviklingen i Norge ligger helt på topp, kanskje med unntak av Luxembourg. Luxembourg skiller seg ut fordi folk som jobber der, som i EU-byråkratiet og finansnæring, ofte bor i andre land. Men Norge er jo også en spesiell økonomi på grunn av oljen, sa Olsen.

Sårbart - Skal vi regne med at dette vedvarer? Kan vi være sikre på at dette fortsetter, spurte Olsen retorisk.

- Det er ganske dristig å tro at dette skal fortsette i evig tid. Dette avhenger mye av oljen og prisen på råvarer. Dersom utviklingen snur, vil det stille norsk økonomi overfor en vesentlig utfordring, sa han.

Produktivitetsgap Olsen pekte på gapet mellom reallønnsvekst og produktitetsvekst, og gjorde klart at på sikt må reallønn følge produktivitetsutvikling. Olsen understreket «lang sikt», og at påpekningen ikke var myntet på årets oppgjør. Han vil ikke blande seg inn i det pågående lønsoppgjøret.

- Partenes ansvar - Partene i arbeidslivet har et avgjørende ansvar for å sørge for en forsvarlig lønnsutvikling.

Fellesforbundets leder Arve Bakke tror det kan bli lettere å sitte i lønnsforhandlinger med Norsk Industri framover med sentralbanksjefens foredrag som bakteppe.

Felles virkelighetsforsåelse - Hvis du krangler om en virkelighetsforståelse, blir det alltid vanskelig, sier Bakke.
- Det var et godt foredrag om sammenhengene i den økonomiske politikken. Det understreker at vi kan ikke ha en høyere reallønnsvekst enn det vi klarer å få til av produktivitetsvekst, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Han sier årets lønnsoppgjør må bli moderat på grunn av for lav produktivitetsvekst, og fordi norsk lønnsnivå allerede er så høyt at det svekker norsk industris konkurransesituasjon.