Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Best i vest i vinterferien

Varmere vær mot helga, men så blir det kaldt igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hutrer du når du ser termometeret om morgenen for tida? De siste dagene har det blitt noen grader kjøligere mange steder i landet. Men etter hvert som helga nærmer seg, blir det stadig litt varmere.

- De fleste stedene i lavlandet i Sør-Norge kommer vi over 0 grader, varsler vakthavende meteorolog John Smits hos Meteorologisk institutt. Over Sør-Norge kommer det en del nedbør, både som regn og som snø. Men snøfallet er forbigående og neppe nok til at det blir skiføre.

- Nei, det må nok mer til, beklager Smits.

Lite snø i vente

I Trøndelag blir det perioder med vind og regn mot helga, før det bedrer seg. I de nordlige delene av landet blir temperaturen liggende på den blå delen av gradestokken.

Men når vinterferien begynner, setter vinterkulda inn.

- Det blir en forholdsvis kald og vinterlig værtype, sier Smits. Da kommer vinden inn over Østlandet fra det kjølige Russland. På Østlandet kan det bli både skyer og snøfall av og til.

- Det blir kaldt, men ikke steinkaldt. I innlandet kan det bli mellom -5 og -15, mens det blir rundt 0 og -5 i kystområdene, sier meteorologen.

image: Best i vest i vinterferien

- Vinden kommer fra øst, og Vestlandet ligger i le bak fjellet. Der kan det bli etterlengtet finvær, det har de ikke hatt siden jula, sier Smits. Også Møre og Romsdal får bra vinterferievær.

I Nordland ventes det snø på fredag. I begynnelsen av neste uke kommer det kalde vinder fra øst, og både Øst-Finnmark og grensetraktene kan vente seg snøfall i perioder.

Varmere vår enn normalt

Meteorologisk institutt har også lagt fram tremåneders-varselet sitt. Varselet er gode nyheter for dem som ikke liker å fryse, mens de som har håpet på mer snø når mars kommer, blir skuffet.

I Oslo er gjennomsnittstemperaturen for mars, april og mai seks varmegrader. Nå ligger det an til 7-8 varmegrader i stedet. I Stavanger tyder tremånedersvarselet på temperaturer rundt syv grader i snitt, og i Karasjok blir det et sted mellom -1 og -2 grader.

- Det blir i gjennomsnitt 1-1,5 grader varmere i Norge enn normalt, sier Eirik Førland, som leder Klimaavdelingen ved Meteorologisk Institutt. Temperaturen er gjennomsnittet av de 90 dagene i mars, april og mai og sammenliknes med gjennomsnittet for de samme månedene i en 30-års-periode.

Kan ikke varsle påska

På Østlandet og i indre deler av Finnmark kan bli mer enn halvannen grad varmere enn ellers, mens Kyst-Norge fra Stadt og opp til Lofoten får mindre enn en varmegrad ekstra. Svalbardingene får 2-3 varmegrader mer enn de er vant til i snitt de neste månedene.

image: Best i vest i vinterferien

Det går ikke an å se på spesielle datoer eller uker i tremånedersvarselet. Førland kan dermed ikke varsle hvordan påska blir for dem som planlegger norgesferie. Varselet sier heller ikke noe om hvordan det blir med regnvær, snø, vind og sol resten av våren.

- Det er stor usikkerhet med disse vindkartene. Jeg inngår ikke noe veddemål med deg, sier Førland.

Det forrige langtidsvarselet ble lagt fram i midten av januar.

Sjekk været på Dagbladet.no.