Best med alkohol

Klart Frp-politikeren Jørund Rytman skal få forskning på det glade alkobudskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har sett seg lei på at alkohol bare framstilles som skadelig. – Ufortjent dårlig rykte, mener Jørund Rytman (Frp). Det er på tide å bruke noen millioner på forskning på de positive alkoholeffektene. Rytman har skrevet til forskningsminister Tora Aasland (SV) og bedt regjeringen punge ut til oppbyggelig forskning til allmenn glede. Det går sikkert bra. Alle vet at SV-ere er veldig glad i billig rødvin til kollokviegruppene sine.

FORSKNING TAR tid. Sommerens fuktige fester og festivaler er her og nå. I påvente av resultatene ser jeg meg – etter gjennomført Roskilde-festival og Bruce Springsteen-konsert – i stand til å bidra med litt elementær grunnforskning: Alkohol gjør at man ser lyst på livet og ikke fryser selv om det er kaldt (det kan bli nyttig i sommer). Man blir også flinkere til å tisse offentlig. Med alkohol i blodet blir vennene ekstra kjære. Lett rus gjør at mange kysser på kjærestene sine. Parene i prikk like allværsjakker hos The Boss klemte masse. Men bare damene er så gærne at de danser. Man kan også drekke seg til nye venner. Ei søt, dansk Roskilde-jente rundt 17 kastet seg rundt halsen på meg og fortalte meg alt om en norsk gutt som heter Lasse eller var det Lars. Slik møtes generasjonene, gjennom alkoholen. Fuktige generasjonstreff skal være en særlig utbredt tradisjon i Utkant-Norge.

ALKOHOL OG MUSIKK er den perfekte kombinasjonen. Man hører bassen bedre, og trommespillet på Springsteen var sinnssykt bra, ikke sant? Man opplever låtene mer intense med tre halve innenfor vesten. Bandet, publikum, stemningen går opp i en høyere enhet. Noen ganger blir det magi. Bare folk som har vært på Roskilde skjønner hva festivalen handler om. Søndag, når festen er over, danser noen fortsatt som besatt, uten sko i søla og regnet. Roskilde er en fantastisk vennlig, inkluderende dansk festival. 67 000 har det ikke like moro uten Tuborg.

RØDVIN ER HJERTEGODT. På dette punktet har Dagbladet gjort sitt for å viderebringe godt alkonytt. Ett rødvinsglass eller tre virker blodfortynnende og øker produksjonen av det gode kolesterolet som motvirker åreforkalkning. Rødvin skal også hjelpe mot revmatisme, Alzheimer og skader i tannkjøttet. Hjerteeffekten omtales gjerne, også av leger og forskere. Men er det noen som drikker vin fordi det er sunt?

VALGERD SVARSTAD HAUGLAND (KrF) ble berømt fordi hun innrømmet at hun likte å ta seg et glass vin. I intervjuer sier politikere og kjendiser ofte «jo da, jeg koser meg gjerne med et lite glass rødvin i ny og ne». Et glass? I ny og ne? Hallo, er det noen som virkelig tar seg ett glass når det er sommer og fri? Sannheten er at folk flest drikker mer. Fordi vi liker det. Her er i alle fall Frp-ere og SV-ere helt på linje.

En god nyhet er at den blodfortynnende effekten – ifølge forskning – varer hele tre uker etter at vi sist drakk rødvin. I sommer blir det mye god langtidseffekt ute og går.