Best med gode hoder

Høyre har preget skolepolitikken i Oslo de siste åra. Særlig i den videregående skolen ser vi resultater av ideologiske forskjeller mellom sosialdemokrater og høyresiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TITUSENVIS av tiendeklassinger landet rundt skal i disse dager fylle ut sine søknadsskjemaer for videregående skole. For de fleste av 15- 16-åringene er det det første store og viktige valget de foretar. Etter Reform 94, som ble gjennomført av tidligere utdanningsminister Gudmund Hernes (Ap), er det ikke lenger noe spørsmål om man kommer inn. Alle har rett til videregående opplæring. Men i byene, og særlig i Oslo, er det stor konkurranse om å komme inn på de mest populære skolene. Etter dagens opptakssystem skal avgangselevene fra grunnskolen sorteres etter evner og plasseres på skoler som er rangert.

DEN POLITISKE STRIDEN mellom venstresiden og høyresiden har i stor grad dreid seg om hvordan man foretar opptakene til videregående skoler. Dette har i liten grad berørt de tradisjonelle yrkesfagene fordi det har vært få skoler som har hatt disse tilbudene. Arbeiderpartiet og SV har gått inn for geografisk opptak - der hovedregelen er at elevene går på den videregående skolen de bor nærmest. Mens Høyre har fått gjennomslag for samlet opptak i hele byen der elevene blir tatt opp etter karakterer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer