Best på skjellsand

Velkommen til Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skjellsand?

- Ja!

- Sånn som hønene spiser?

- Ja, nettopp. Der er Hordaland virkelig store. Eg tror at vi nettopp passerte Rogaland. Ja, det tror eg.

- I produksjon av skjellsand?

- Ja, eg tror det, faktisk.

I utgangspunktet var det verden enkleste sak: Skriv om ditt hjemfylke.

Jeg kunne skrevet side opp og side ned om Hordaland. Jeg kunne skrevet lange essays, bøker, mange bøker. Men så er det slik at det hjertet er fullt av renner gjerne munnen over med. Det ville bare blitt skryt, og selv om det er berettiget skryt, blir skryt uinteressant og kjedelig for alle andre enn dem det angår.

Og derfor tenkte jeg på Hordaland Fylkeskommune - at de kanskje kunne bidra med noen nøkterne tall. Kalde fakta i stedet for pompøse heseblesende naturbeskrivelser og oppramsing av hvilke kjente mennesker Hordaland har fostret.

Jeg mener - det er jo ingen hemmelighet at Hordaland og dens 438.253 innbyggere er av de største bidragsyterne til landets brutto nasjonalprodukt. Ta de rike fiskefeltene og de mange oppdrettsanleggene. Tenk på alle fossene som er lagt i rør, tenk på smelteverksindustrien og på alle oljeplattformene som dupper vest i havet og pumper penger til Oslo og statskassen.

Slike tall ville jeg ha, og ringte Hordaland Fylkeskommune.

Det eneste byråkraten i informasjonstjenesten kunne komme på, var skjellsand.

Og dette om Norges 3. mest folkerike fylke. Et fylke som har alt. Som forsiktig starter i vest med hvitpisket sjø mot svarte skjær. Innenfor ligger øyene med vindskjev lyng, gress og villsauer, og innenfor der, åpenbarer øyriket seg med mildt kystklima. Eviggrønn kristorn, frodig edelskog, grasgrønne jorder og lune havner. Før vi brått støter på det svarte bratte fastlandet, og innimellom sunderskårne og sunderslåtte fjell dekket av evig is, ligger de dype grønne fjordene. Og der, mellom fjord og fonn, der henger små trassige gardstun i protest mot naturkrefter og myndigheter. I dalbunnen mindre tettsteder.

Og der ute, mellom sju fjell - Bergen. Norges eneste by.

Men slike beskrivelser fører ingen steds vei. Det blir som å skryte av kjente hordalendinger som Edvard Grieg og Ole Bull. Det blir for dumt.

Men hva ville norsk klassisk musikk vært uten dem? Og hva ville den vært uten Harald Sæverud, Geirr Tveitt og Kenneth Sivertsen? Like mye som norsk folkemusikk ville vært uten hardingfela. Og Sigbjørn Bernhoft Osa.

Og hvor fattig ville ikke moderne musikk vært uten Arne Bendiksen, Ivar Medaas, Ove Thue, Jan Eggum, PogoPops, Sondre Lerche, Sissel Kyrkjebø og Herborg Kråkevik? Og for dem som måtte like slikt - Tor Endresen, Helge Nilsen og Rune Larsen.

Fakta om Hordaland

* Nærmere 25 prosent av befolkningen i Hordaland er mellom 0 og 17 år. 13 prosent er 67 eller mer.

* Den gjennomsnittlige famileinntekten i Hordaland ligger på 382.000 kroner - hvilket gir Hordaland en femteplass i statistikken.

* Per 1. januar 2001 var det 25.890 hytter i Hordaland.

* Fire av ti bergensere bor alene.

* Ved kommunestyrevalget i 1999 stemte 26 prosent Arbeiderpartiet. Nærmere 18 prosent stemte Høyre.

Kilder: SSB og Hordaland Fylkeskommune

Og hvis vi nå beveger oss over i det litterære. Hvordan ville norsk litteratur vært uten Ludvig Holberg, Nordahl Grieg, Amalie Skram, Per Sivle eller Olav H. Hauge? Eller Ragnar Hovland, Ingvard Moe, Jon Fosse, Rune Belsvik, Frode Grytten, Erloing Gjelsvik og Gunnar Staalesen?

Og tenk så på Bergen med nasjonale instutisjoner som Fløibanen, Bryggen, Torvalmenningen, Statsraad Lemkuhl og Fisketorget? Og Baroniet i Rosendal, fruktblomstringen i Hardanger og Vossajazz. Og bruset av navn som Vøringsfossen, Låtefossen, Vidfoss og Langfossen?

Og TV! Kan vi tenke oss et norsk fjernsyn uten skarrende hordalendinger som Per Øyvind Heradstveit, Ingvild Bryn, Arne Hjeltnes, Harald Tusberg, Geir Helljesen, Hans Willhelm Steinfeld, Per Ståle Lønning, Davy Wathne og Dag Lindebjerg?

Nå blir det bare oppramsing av navn.

Men;

kan vi tenke oss et Norge uten Vibeke Løkkeberg, Mia Hundvin, Christian Michelsen, Carl Joachim Hambro eller Claes Gill? Eller hva med Helge Ingstad, Kniksen, Knut Rockne, Kari Traa, Gullars, Eirik Kvalfoss, Georg Johannesen, Frank Aarebrot, Per Lønning og Arild Haaland? Kan vi tenke oss et Norge uten Erna Solberg Vidar Kleppe, Grete Knudsen, Lars Sponheim og Valgerd Svarstad Haugland?

Nei.

Eller det kan kanskje noen tenke seg.

Men;

hvilket fylke har bidratt mest til norsk matkultur? Herfra kommer raspeballer, skillingsbolle, pinnekjøtt, vossakorv og smalahove. Alle klassikere. Og verdens beste fårepølse - Vossafår. Og fra Hardanger - verdens beste epler, plommer, moreller og pærer. Og Friele Kaffe. Og ikke minst Toro. Hvert minutt spyr fabrikkanlegget utenfor Bergen ut tørrsupper, sauser, gryteretter, pastaretter og buljonger. Ikke nødvendigvis verdens beste, men uten Toro hadde nordmenn sultet.

Men verdens beste øl har vi - Hansa. Og Norges beste fotballag utenfor banen - Brann.

Nå blir det skryt. Det beste hadde vært kalde, nøkterne fakta fra Hordaland Fylkeskommune. Som bare slår fast at folk fra Hordaland lever godt og lenge. Ikke nødvendigvis lengst, men lenge nok. Og mens de lever, har de det godt.

Slike tall hadde ikke det fylkeskommunale byråkratiet. Kanskje fordi det ikke er sant? Kanskje fordi det bare er en følelse?

Og kanskje er det bare er vi som er fra Hordaland som føler det slik. Jeg vet forresten ikke om vi føler det slik vi heller. Hordaland er greit nok.

Uansett - vi er best på skjellsand. Derom hersker ingen tvil.

- Er det alt? Skjellsand!

Det blir stille i fylkeskommunen. Det kremtes, det mumles:

- Nei, eh.. Du kan joooeh...

- Jeg hører ikke hva du sier?

- Du kan jo ringe Fylkesmannen.

- Og hvorfor skulle jeg det?

- Nei, de e' så mye bedre på sånne ting. Eller Bergen kommune. Det kan du gjøre. Ring Bergen kommune. Det hadde eg gjort.

- Men dette handler om hele fylket?

- Ja, det er riktig. Ring Fylkesmannen. Lykke til.

Etter et par dager kom følgende mail:

«Hei!

Etter å ha snakket med noen kolleger skal du her få en kort oversikt over

noe av det Hordaland er best på:

Flest registrerte kulturminner (Bryggen i Bergen er ett av de mest kjente)

Størst på fruktproduksjon

Den høyeste fossen i landet, Langfoss i Etne

Den største høyfjellssletten, Hardangervidda

Den største innlandsøya, Osterøy

Høyeste jernbanestasjon, Finse, 1222 meter over havet

De eldste og største festspillene i landet, Festspillene i Bergen

Flest deltakere i vinterolympiaden i 2002

Størst produksjon av olje

Størst produksjon av kraft

Største turistfylket

Størst på havbruk/oppdrett

Størst på skjellsand

Hilsen

Informasjonstenesta

Hordaland fylkeskommune»

hallgeir.opedal@dagbladet.no

NORGES ENESTE BY: Byen er Bergen og laget er Brann. I hvert fall for artikkelforfatteren.