Best under hardt press

Etter å ha sovet fire netter i en garderobe i NRK, skal Gro Holm slappe av. Med lekebomber og barneselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag feirer den yngste datteren, Hedda, niårsdagen sin. Den markeres på tradisjonelt vis hjemme hos familien Gro Holm - med lekebomber som fyker i taket og spruter ut leker.

- Det var ikke så stor forståelse for at det ikke passet helt nå i krigen, forteller NRKs utenriksredaktør Gro Holm (44).

Siden krigen brøt ut i Irak har hun vært på skjermen og på lufta seint og tidlig for å analysere og kommentere. Det passer dårlig inn i vanlige ni til fire-rutiner. Den siste uka ble fire av seks netter tilbrakt i en av NRKs garderober - med et lys som aldri vil slokkes. I seng klokka ett, opp i femtida. Men denne helga tar hun fri, sammen med døtrene Hedda, Katja (11) og Minda (13) og kjæresten, NATO-ambassadør Kai Eide, som er på helgetur fra Brussel.

- Hvordan får du det til å gå rundt på hverdagene?

- Jeg har stort sett fått barnevakt. Men en dag skar det seg. Jeg skulle på et møte og kom ikke hjem før halv elleve om kvelden. Da måtte moren min steppe inn. Barna klarer seg for så vidt selv. Men så er det lekser, eller en sko eller en sår fot, og små og store historier som skal fortelles. Så det går litt på halv tolv akkurat nå, sier Gro Holm.

Hun synes likevel ikke hun er noen Tårnfrid, selv om det blir lite tid til hjemme. - Derfor er det viktig at de føler det er et poeng at jeg er der jeg er. Og det tror jeg de skjønner.

Mellom slagene har hun så vidt kommet seg på styrketrening. Gro er en erfaren trener - med en 22 år gammel Jane Fonda-kassett som kan få i gang tøy og bøy selv på små lugarer eller trasige hotellrom.

- Hva ville vært favorittjobben din akkurat nå, hvis du skulle gjøre noe annet?

- Det måtte bli å være ute i felten.

- I Bagdad?

- Ja, gjerne det. Men det går ikke når man har små barn.

- NRK har ikke egne folk i Bagdad nå?

- Jeg er veldig fornøyd med at vi bruker Åsne Seierstad og at vi har Lars Sigurd Sunnanå i Jordan, svarer Holm diplomatisk.

- Er det vanskelig å vurdere sikkerheten til dem som er ute i felten?

- Vi sender ikke folk inn i Sør-Irak nå og håper at det går bra. Jeg synes ikke det har vært vanskelig å vurdere så langt. På et tidspunkt må vi vurdere om Sunnanå skal tilbake til Bagdad, og det blir nok vanskelig. Men jeg har selv vært med på å dekke krig, og som regel vet du omtrent hvor fronten går, og du kan reise ganske nær inntil.

- Føler du at du har kontroll?

- Ja, det har jeg. Jeg har oversikten over folk. Og vi har aldri planlagt en krig i NRK så godt før. Derfor kan jeg fokusere mye på journalistikken. Jeg takler stress og kriser veldig godt. Ja, det er da jeg yter best. Da får jeg brukt hele meg. Men jeg har vært sliten noen ganger, og da kan jeg nok bli litt brå og irritabel.

Når hun ikke sitter klistret til pc-en for å følge nyhetsbyråene, har hun med seg lommeradio og to mobiltelefoner for å holde seg oppdatert. Akkurat nå kan hun ikke være mange timene vekk fra nyhetene.

- Nyheter er vanvittig fascinerende, slår hun fast.

- Hvorfor ville du jobbe med internasjonal politikk?

- Jeg har alltid syntes det er spennende å forsøke å finne ut hvorfor ting gikk som de gikk. Hva gjør at regimer endrer seg? Hva er drivkreftene? Hvorfor brøt Sovjetunionen sammen, for eksempel? Hvor mye betydde enkeltpersoner den gangen? Slike ting slutter jeg aldri å undre meg over.

KLAR FOR KRIG: Utenriksredaktør Gro Holm i NRK føler at hun har full kontroll på Irak-dekningen. - Jeg takler stress og kriser veldig godt. Ja, det er da jeg yter best, sier hun.