Bestakk KGB-oberst

Marit Christensen sier hun betalte KGB-oberst Anar Agaev 100000 kroner for å få sin daværende ektemann, Elfad Badirkanov, ut av Russland. - Han mottok bestikkelsen fra meg i 1989, hevder NRK-kjendisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal den tidligere KGB-obersten vitne i straffesaken mot Christensens eksmann, Elfad Badirkanov, i Oslo byrett. Da skal han blant annet svare på beskyldningene om at han skal ha forsøkt å verve Marit Christensen som spion, drevet pengeutpressing mot ekteparet og levert inn falsk anmeldelse.

At den betrodde NRK-medarbeideren skal ha brukt 100 000 kroner for å bestikke KGB-obersten, kom fram da aktor Anne Maria Haarr leste opp Christensens politiforklaring i retten fredag.

Fikk nytt pass

Christensen hevder oberst Agaev slettet en del opplysninger om eksmannen Badirkanov i KGBs arkiver. Badirkanov sier han arbeidet som tolk, både for KGB og Utenriksdepartementet da han bodde i Russland. Ifølge eksekteparet sitter han på så mye sensitiv informasjon om tidligere sovjetiske statshemmeligheter at han ble nektet utreise. Det er i den anledning den tidligere KGB-obersten, ifølge Christensen, skal ha hjulpet Badirkanov ved å fjerne en del opplysninger om ham i arkivene.

- Agaev skaffet ham (Badirkanov red.anm.) utenlandsk pass, hevder Marit Christensen i sitt politiavhør.

- Mottok ikke penger

I avhøret benekter hun også på det sterkeste at hun og ektemannen skal ha mottatt 200000 kroner av Agaev for å kjøpe bil til ham i Norge i 1996.

- Han verken brukte eller viste oss at han hadde penger da han var på besøk hos oss, sier Christensen i politiavhøret. Den tidligere KGB-obersten har anmeldt Elfad Badirkanov for å ha stukket av med alle pengene.

I en kontrakt Elfad Badirkanov har håndskrevet til oberst Agaev i juli 1999, står det vitterlig at både han og Marit Christensen har mottatt penger, og at de begge lover å tilbakeføre 25000 dollar til Agaev.

Badirkanov hevder imidlertid at han ble tvunget til å skrive under kontrakten av KGB-obersten da han var i Russland.

Først sju måneder etter at Badirkanov, ifølge ham selv, ble tvunget til å skrive under kontrakten - og elleve år etter bestikkelsen til Agaev i Russland - ble den påståtte pengeutpressingen anmeldt.

Anmeldt for verving


Anmeldelsen ble gjort av Marit Christensen etter at Agaevs anmeldelse av «bilsaken» ble gjenopptatt etter først å ha blitt henlagt av norsk politi.

Marit Christensen anmeldte samtidig den tidligere KGB-obersten for forsøk på å verve henne. Agaev skal ha oppsøkt henne hjemme i leiligheten i Oslo.

- Han sa min mann var en drittsekk og en bedrager. Han mente jeg gjorde lurt i å samarbeide med hans folk mot min mann, har Christensen sagt i politiavhør.

<B>BESTAKK:</B> Marit Christensen hevder at Agaev prøvde å verve henne som spion og at han lot seg bestikke.