Bestanden av sjøfugl kraftig redusert på Fedje

Fra 2400 til 400 etter Server-forliset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fire år siden ble det registrert rundt 2.400 sjøfugl ved Fedje. Etter Server-forliset er det bare talt 400 i samme område.

Det store oljeutslippet etter at MS «Server» brakk i to utenfor Fedje har ført til en ytterligere sterk nedgang i antall sjøfugl i området og i Nordhordland. Enkelte artsbestander opplever en svært kraftig reduksjon, melder Bergens Tidende.

Da «Rocknes» gikk rundt i Vatlestraumen for tre år siden, førte oljeforurensningen til at rundt 2.000 sjøfugl mistet livet.

- Denne gangen har det dødd enda flere fugler. Hvor mange flere, vil vi aldri få vite eksakt, sier rådgiver Stein Byrkjeland ved fylkesmannens miljøavdeling.

Det er fylkesmennene i Hordaland og Sogn og Fjordane og Statens Naturoppsyn som har kartlagt fuglebestanden etter forliset. I februar for fire år siden ble det registrert rundt 2.400 sjøfugl, for to uker siden fant tellerne bare rundt 400.

Verst ser det ut til å ha gått ut over ærfugl- og svartbakbestanden og havellen. (NTB)

 OLJESØL: Slik så det ut i forrige måned, under oppryddinga etter Server-forliset. Oljelenser ble lagt ut i Øygarden for å fange opp oljen. Foto: SCANPIX
OLJESØL: Slik så det ut i forrige måned, under oppryddinga etter Server-forliset. Oljelenser ble lagt ut i Øygarden for å fange opp oljen. Foto: SCANPIX Vis mer
REDDET: Disse tre ærfuglene er vasket og reddet, men sjøfuglbestanden har gått som følge av oljesølet etter Server-forliset i januar.