Bestått for euroen

Euroen besto første eksamensdag og fikk en overveiende god mottakelse på verdens finansmarkeder i dag. En psykologisk viktig børsoppgang fulgte lanseringen av den nye europeiske valutaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter flere dagers feiring og hyllest av euroen som nok et fredsprosjekt for Europa, startet hverdagen for den nye felles valutaen. Og den startet godt, ifølge både markedsanalytikere og Den europeiske sentralbanken (ESB) i Frankfurt.

Banksjefen sjøl, Wim Duisenberg, forsikret at alt omregningsarbeid og tilpasning til den nye fellesvalutaen som ble foretatt i nyttårshelgen, forløp uten problemer. Den franske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet (forøvrig påtenkt som Duisenbergs etterfølger) slo fast at euroen hadde bestått ildprøven.

Sterk mot dollar

Handelen med euroen startet i Australia og Asia, og viste at den europeiske valutaen gikk sterkt ut. Verdien styrket seg betraktelig mot dollar, og det ble rapportert at ESB hadde grepet inn i markedet og solgt euro for å holde kursen nede. Men i Frankfurt kommenterer man ikke slike spekulasjoner.

Euroen ble notert til drøyt 1,18 mot dollar i London etter å ha lagt ut fra Brussel på nyttårsaften på knappe 1,17.

De 11 eurolandene med 292 millioner mennesker håper euroen på sikt skal kunne gjøre dollar rangen stridig som verdens reservevaluta. Foreløpig er det imidlertid smått med valutareserver som er vekslet fra dollar til euro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer