STØTTER GISKE: Ap-veteran Nils Nesjan i Trondheim er en av Trond Giskes ivrigste støttespillere. Her feirer de 1. mai på Ugla Samfunnshus i 2018. Til venstre Viviann Reklev og til høyre Lillian Bøkestad Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTER GISKE: Ap-veteran Nils Nesjan i Trondheim er en av Trond Giskes ivrigste støttespillere. Her feirer de 1. mai på Ugla Samfunnshus i 2018. Til venstre Viviann Reklev og til høyre Lillian Bøkestad Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Giske splitter Trøndelag Ap

- Beste strateg siden Haakon Lie

I Trondheim har Trond Giske sterk støtte. Andre steder i Trøndelag Ap vil de ikke ha besøk av den tidligere nestlederen.

I helga samles 239 delegater på Hell til årsmøte i Trøndelag Arbeiderparti. Der skulle den avgåtte Ap-nestlederen Trond Giske velges inn i ledelsen av fylkespartiet.

Men dansevideoen fra Bar Vulkan i Oslo for to uker siden , der Giske lot seg filme sammen med en yngre kvinne, og reaksjonene som fulgte førte til at valgkomiteen gjorde en ny vurdering og vraket ham fra en plass i arbeidsutvalget. Også Trondheim Aps folk i valgkomiteen skal ha snudd. Nå går plassen til stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen.

Både støttespillere og motstandere av Giske-comeback håper å unngå mer bråk når årsmøtet lørdag skal velge nytt styre og arbeidsutvalg for Trøndelag.

Meningene om Giskes rolle framover i Trøndelag er nemlig høyst delte.

- Giske setter seg selv foran partiet, mener leder av Nye Namsos Ap, Marthe Jensen.

- En av Aps beste

Veteranen og bystyrerepresentanten Nils A. Nesjan mener Giske er en av de beste partiet har fostret. Han tror Giske en gang vil nå til topps i partiet.

- For all del, vi trenger Trond Giske i Ap. Bedre strateg har vi ikke hatt siden Haakon Lie og Martin Tranmæl, sier Nesjan til Dagbladet.

Lie var en mektig og legendarisk partisekretær i Ap fra 1945 til 1969. Trønderen Martin Tranmæl en lederskikkelse i arbeiderbevegelsen i første del av 1900-tallet, og omtalt som den reelle Ap-lederen i denne perioden.

Nesjan mener VGs sak om videoen der Giske danser med en ung kvinne på bar og meldingen to tillitsvalgte i Fagforbundet sendte til Ap og til VG, har vært en uverdig prosess.

- Det hjelper ikke om VG beklager saken. Skaden har skjedd. Valgkomiteen snudde, sier Nesjan.

Blir brukt i maktkamp

- Mener du, som Giske, at det dreier seg om en maktkamp?'

- Ikke direkte. De som sendte meldingen om videoen, er ikke i Ap. Men videoen blir jo brukt i en maktkamp, og den fikk en direkte konsekvens i at valgkomiteen kom med ny innstilling.

- Mange sier at hvis Giske skulle komme tilbake i sentrale verv nå, ville det innebære at varslingssakene mot han ikke har hatt noen betydning.

- Ingen betydning? Han mistet jo alle tillitsverv i partiet. Så blir det et spørsmål om hvor lang straffen skal være. Han har tatt straffen, beklaget og skal nå fortsette politisk arbeid.

- Så Trond Giske vil være sentral i det politiske arbeidet i Trøndelag framover?

- Jeg vil bidra til det så godt jeg kan, sier Nesjan.

Leder av Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, sa til Klassekampen for noen dager siden at den omtalte barvideoen ikke står i veien for at Giske kan renomineres til Stortinget.

- Trond har alltid hatt motstandere rundt omkring og har det fortsatt, men han har også sterke støttespillere, sa Bjørnbet.

Uønsket i Nye Namsos

Men mange i Ap, også i Trøndelag, er mektig lei «Giske-bråket» og vil ha fokuset på politiske saker fram mot valget. Nye Namsos Ap har rett og slett gjort et vedtak om at de ikke vil ha besøk av Giske.

- Vi fattet vedtaket før videoen kom, og står fast. Vi ønsker fokus på våre politiske saker, og det følger for mye støye med Giske. Jeg ønsker ro i partiet til å kunne holde på med politikk, sier leder av Nye Namsos Ap, Marthe Jensen.

- Tror du Giske kan komme tilbake i en sentral rolle senere?

- Jeg vet ikke noe om framtida. men akkurat nå viser Trond Giske fryktelig dårlig dømmekraft. I Ap har vi en parole som sier at vi setter partiet foran oss selv. Jeg opplever ikke at Giske gjør det nå. Det blir veldig mye støy, sier Jensen.

Gjenvelges til Stortinget?

En ringerunde Klassekampen gjorde for noen dager siden til ordførere og lokallagsledere i de ti største byene og tettstedene i Trøndelag, viste at det er to leire, men at Giske fortsatt har solid støtte.

Oppdalsordfører Kirsti Johanne Welander sitter i nominasjonskomiteen i fylkespartiet, men uttaler seg som partikollega til avisa. Hun har full tillit til Giske.

-Jeg synes det er synd at vi har kommet dit at stortingspolitikere ikke skal kunne gå ut på en lørdagskveld, sier Welander til Klassekampen.

Svekket i Ap

Nominasjonen til stortingsvalget skjer etter de gamle valgkretsene. Det betyr at Sør- og Nord-Trøndelag nominerer hver for seg, som før. I sør skal Giske fortsatt stå sterkt. Men også støttespillere av Giske mener at selv om han etter medfarten de siste dagene har fått mye folkelig støtte og sympati, har han svekket seg i partiet. Mange mener det var dårlig dømmekraft å delta på en slik video og utsette seg for dette i en fase der han prøvde å vinne tilbake tillit.