Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bestefar (84) trekker sitt siste pust på TV i kveld

BBC anklages for kynisk seerjakt.

VEKKER OPPSIKT: Daily Mirror skriver i dag om BBC-programmet Inside the human body, som ikveld viser dødsøyeblikket til Gerald (faksimile)
VEKKER OPPSIKT: Daily Mirror skriver i dag om BBC-programmet Inside the human body, som ikveld viser dødsøyeblikket til Gerald (faksimile) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I beste sendetid i kveld viser BBC bildene fra dødsøyeblikket til Gerald (84) den 1. januar i år. Ifølge den britiske avisa  Daily Mirror er han den første i Storbritannia som får dokumentert sin egen død på denne måten på riks-TV.

Gerald, som led av kreft, visste godt at han snart kom til å dø da han tillot BBC å gjøre de kontroversielle opptakene.

BBC skal også ha vært i kontakt med familien for å få dem til å delta i dokumentarprogrammet.

Dødsscenen - Jeg er ikke redd. Jeg tror ikke det vil bli som å kutte et bånd med ei saks. Det kan hende det blir på den måten, men uansett har jeg en blind tillit til at jeg ikke kommer til å forsvinne fullstendig, sier Gerald i programmet.

Dødsscenen varer i under fem minutter, mens en voice-over forklarer hva som skjer med kroppen til Gerald - fra en vitenskapelig synsvinkel, ifølge Daily Mirror.

Mirakler Før dødsøyeblikket følger programmet «Inne i menneskekroppen» («Inside the human body») Gerald i to måneder før han dør av lever- og lungekreft. Underveis slutter kroppen gradvis å fungere.

Programmet er ett av fire i serien «Inside the human body», og viser hvordan kroppen utfører en mengde små mirakler for å holde oss i live - fra fødselen og helt til den til slutt svikter.

Parlaments-kritikk Programskaperen Michael Mosley har villet gi seerne et innblikk hvordan det er å dø av kreft, men møter nå krass kritikk.

- Døden er vanligvis noe som ikke bør gjøres om til et skue for et TV-publikum, sier det konservative parlamentsmedlemmet John Whittingdale. Whittingdal er formann i Komitéen for kultur, media og sport.

Han får støtte av Vivienne Pattison, leder i interesseorganisasjonen Mediawatch,.

- Dette programmet fyller meg med en følelse av uro. Døden er et utrolig privat øyeblikk for familie og venner, og jeg er bekymret over at dette sendes i beste sendetid på BBC, sier Pattison.

Andre kritikere mener BBC gjør dette for å løfte seertallene.

- Riktig å vise BBC forsvarer programmet med at døden er en naturlig del av livet.
Programleder Michael Mosley innrømmer likevel at programmet vil få noen til å bli sinte.

- Det finnes folk som mener det er feil å vise et menneskes død på TV. Selv om jeg respekterer det synspunktet, finnes det gode grunner til å filme en fredelig, naturlig død. Det er et synspunkt som deles av mange som arbeider tett med døende, sier Mosley.

I en av de siste scenene i dokumentarprogrammet høres stemmen til Gerald i voice-over.

- Jeg vil gjerne bli husket som en god far, en god mann, og en god bestefar. Forhåpentligvis vil de bære over med mine mangler, sier Gerald, som av hensyn til familien ikke får etternavnet offentliggjort i programmet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media