Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bestefar er innelåst

- Det minner om en fangeleir når de låser mennesker inne på et lite rom med ei bøtte til å gjøre fra seg i, sier skuespilleren Mikkel Gaup. Han er skremt over hvordan Kveldsro alders- og sykehjem i Alta behandler hans senile bestefar. Det private sykehjemmet sier påstandene er usanne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist mandag besøkte Mikkels bestemor, Brita Gaup, mannen sin, Mikkel (78), som bor på skjermet avdeling ved Kveldsro alders- og sykehjem i Alta. Hun hevder at den gamle mannen var innelåst på et rom uten sengeklær eller gardiner, med bare ei bøtte til å gjøre fra seg i.

Minner om fangeleir

- Dette er katastrofalt. Jeg er sjokkert og bekymret. Hva skjer hvis det blir brann? Bestefar er same, og de har ingen som snakker samisk der. Han forstår ikke språket rundt seg. Her er det noe som er riv ruskende galt, sier Mikkel Gaup.

Brita Gaup forteller også at mannen hennes var skitten og uflidd og at det bare var en hjelpepleier på vakt da hun besøkte sykehjemmet.

- Han lå på senga uten dyne og uten trekk på madrassen. De hadde fjernet alle eiendelene hans, og gardinene var revet ned. Vannet i kranen sto og rant, men han hadde ingen kopper. De skulle ha ham til å drikke som en hest. Dette er psykisk mishandling, mener hun.

Avdelingsleder ved Kveldsro alders- og sykehjem, Britt Gaski, er fortvilet over påstandene fra Gaup.

- Vi låser ikke noen inne. Det er ikke lov til å låse noen inne, og det gjøres ikke heller, sier Gaski.

God samvittighet

Hun har snakket med pleieren som hadde vakt da familien kom på besøk og fester lit til hans forklaring om at døra til rommet ikke var låst.

Hun forklarer at bøtta som sto på rommet ikke var beregnet for avføring, men for papirsøppel. Hun sier at mannen hadde alt som trengtes av sengetøy og at det er helt vanlig at senil demente river ned gardinene på rommet sitt.

- Jeg har veldig god samvittighet for stellet av ham, men jeg kan ikke innestå for hva enhver person her gjør. Jeg tror jeg kan innestå for det som hjelpepleieren har sagt til meg, sier hun.

Grove påstander

Gaski mener at Gaup-familien har kommet med grove påstander, men hun har forståelse for at de klager.

- Jeg tror dette er deres sinne og frustrasjon over det samme systemet som jeg er sint og frustrert over. Det er et problem at vi ikke har klart å få inn samisktalende personale.

Gaup-familien har nå sendt et brev til sykehjemmet hvor de ber om en redegjørelse for pleieplanen for beboeren Mikkel. Familien skal også klage til kommunelegen i Alta og fylkeslegen i Finnmark. De vurderer også å flytte bestefaren til et sykehjem i Kautokeino, 12 mil unna hjemstedet hans, hvor de har samisktalende pleiere.

SKREMT: Skuespilleren Mikkel Gaup er sjokkert over at bestefaren ved sammen navn har vært innelåst på rommet sitt på aldershjemmet. Han får full opp-backing fra onklene Ante (t.h) og Nils.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media