Bestefar til besvær

Sven O. Høiby ønsker bare å være en fin bestefar. Istedenfor blir alt han gjør feil. Hvem er det sin skyld?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som de fleste andre bestefedre, går jeg ut ifra at Sven O. Høiby er en stolt bestefar som er glad i barnebarnet sitt. Han skulle gjerne vært nær Marius, snakket med ham og lekt med ham. Men han får ikke lov. Mette-Marit har fått nok av sin egen fars ukontrollerte væremåte og lite gjennomtenkte medieutspill. Hun ønsker at det private skal være privat. Ingen kan laste henne for det. Men hvem er egentlig skyld i de brutte familierelasjonene?

Denne uka tok bestefar Høiby turen til London for å diskutere bokplaner med Mette-Marit. Til mediene har Sven O. sagt at boka om Marius er en kjærlighetserklæring, som skal krydres med små anekdoter fra livet til den vesle gutten. Men i London møter Sven O. en kald skulder fra datteren, som slett ikke vil diskutere bokplanene. Hun er redd for at det vil bli tolket som en velsignelse av hele bokprosjektet. Det gjør kronprinsessen rett i. For det er ikke lenger snakk om hun vil ha kontakt med sin egen far, det er snakk om hun vil slippe Se og Hør inn i livet sitt.

Vi har for lenge siden skjønt at Sven O. ikke er født med verdens beste skjønn. Det er nok å nevne Venezia-turen med Cowboy-Laila, bokplanene om Marius og hans egen karakteristikk av seg selv som narr for å forstå at han mangler vurderingsevne. Høiby er på mange måter en tikkende bombe for hele monarkiet. Spørsmålet er om mediene skal utløse den eller ikke. Her kan det innvendes at det ikke er Mette-Marits skyld at hun har en far uten vurderingsevne. Og at det derfor er medienes ansvar å la bomben forbli udetonert.

Men mediene har ingen plikt til å verne monarkiet som styreform. Her er det snakk om å beskytte et menneske mot seg selv. Men først og fremst handler det om journalistenes verdighet. For hvem har rett til å gripe inn og påvirke båndene som finnes mellom mennesker i en familie? Sven O. og ukebladet Se og Hør har inngått en kontrakt, som blir til en djevelens pakt for Mette-Marit. Ikke bare betaler ukebladet kristiansanderen 3500 i månedslønn, ifølge ham selv får han 10000 i tillegg for å komme på førstesida. Det var Se og Hør som betalte Høibys tur til London for at han skulle møte datteren. Slik griper ukebladet inn og regisserer familien Høibys liv. Ved å betale Sven O.s tur til London, blir bestefaren et gissel der ukebladet selv banker på kronprinsessens dør. Nå kan du vel ikke si nei, Mette-Marit? For du nekter vel ikke din hjertesyke far et besøk?

Slik har en far og et ukeblad blitt to sider av samme sak, og gjort deler av livssituasjonen umulig for ei vanlig kristiansandsjente som fikk som livsoppgave å bli kronprinsesse av Norge. Så er spørsmålet om Mette-Marit kjente omkostningene da hun vendte seg mot Haakon og svarte ja i Oslo domkirke. Det er ikke sikkert hun forsto at hun sam-tidig måtte snu ryggen til sin egen far.