Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bestefar var statsminister under forrige norske statsbesøk

Erna 21 år etter Gro. I Singapore er det familien Lee som fortsatt regjerer.

 FØRSTE NORSKE STATSMINISTERBESØK PÅ 21 ÅR:  Statsminister Erna Solberg inspiserer æresgarden sammen med Singapores statsminister Lee Hsien Loong i presidenpalasset Istana onsdag. Det var 21 år siden sist gang en norsk statsminister var på offisielt besøk i landet i det lille asiatiske landet. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
FØRSTE NORSKE STATSMINISTERBESØK PÅ 21 ÅR: Statsminister Erna Solberg inspiserer æresgarden sammen med Singapores statsminister Lee Hsien Loong i presidenpalasset Istana onsdag. Det var 21 år siden sist gang en norsk statsminister var på offisielt besøk i landet i det lille asiatiske landet. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en utfordring at makten i Singapore går i arv, sier statsminister Erna Solberg (H).

Da militærorkesteret dro i gang en plettfri «Ja, vi elsker» og Solberg ble tatt imot av statsminister Lee Hsien Loong og president Tony Tan Keng Yam i presidentpalasset Istana onsdag, var det 21 år siden sist en norsk statsminister hadde vært på besøk.

Mye - og lite - har endret seg siden.

Da Gro Harlem Brundtland (Ap) i 1995 besøkte Singapore, satt «landsfaderen» Lee Kuan Yew ved makten. Lee var statsminister i 31 sammenhengende år. Etter avgangen i 1990 fortsatte han som seniorminister og veiledende minister helt fram til 2011.

Ble tatt opp
Den sittende Lee er barnebarnet til landsfader Lee, som døde i fjor.

- Det er en utfordring for menneskerettighetssituasjonen i Singapore at en familie og ett parti er så økonomisk sterke at landet i praksis ikke har noen opposisjon, sier Solberg.

Hun hadde planer om å ta opp teamet i samtalene mellom de to onsdag. Etter stemningen å dømme da delegasjonene gikk videre til lunsj etter et møte som gikk en drøy halv time på overtid, ble Lee neppe satt ut av Solbergs anmerkning på feltet.

Roste handlingsregelen
Rundt halvparten av de 500 norske foretakene som er representert i Asia, har kontor i Singapore. Norsk eksport til verdensdelen har økt med 40 prosent de siste fem årene, og ytterligere økning er et uttalt mål for statsminister Solbergs besøk både til Singapore og senere denne uken til Sør-Korea.

- Ingen av dagens globale utfordringer kan bli løst uten at Asia er med, og flere av dem vil bli løst av Asia, sa Solberg under mottakelsen.

 HYLLER LANDSFADEREN:  Singapores landsfader  Lee Kuan Yew (stort portrett til høyre i bakgrunnen) døde 23. mars 2015 - 91 år gammel. Her blir han hyllet og minnet på ettårs dagen i år på Stamford Green i Singapore av studenter fra ni nasjoner. Foto: Then Chih Wey, Xinhua/NTB Scanpix..
HYLLER LANDSFADEREN: Singapores landsfader Lee Kuan Yew (stort portrett til høyre i bakgrunnen) døde 23. mars 2015 - 91 år gammel. Her blir han hyllet og minnet på ettårs dagen i år på Stamford Green i Singapore av studenter fra ni nasjoner. Foto: Then Chih Wey, Xinhua/NTB Scanpix.. Vis mer

Statsminister Lee roste Norge for oljefondet og for handlingsregelen som begrenser hvor mye penger politikerne hvert år kan ta ut fra fondet.

- Beundringsverdig og framtidsrettet, sa Lee.

Singapore har like stor befolkning som Norge, drøyt fem millioner mennesker.

(NTB - Jon Even Andersen).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart