USA:

Bestefaren drept under masseskyting

- Han reddet livene våre.

SKUTT TRE GANGER: Nicolas Toledo ble skutt under paraden i Chicago 4. juli. Han døde på stedet. Foto: Privat
SKUTT TRE GANGER: Nicolas Toledo ble skutt under paraden i Chicago 4. juli. Han døde på stedet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Nicolas Toledo (76) er tirsdag identifisert som en av personene som ble drept i masseskytingen i USA 4. juli. Det melder The Chicago Sun og New York Times.

Minst 40 ble skadd og sju personer drept da en person begynte å skyte mot nasjonaldagsparaden i Chicago-forstaden Highland Park. Hundrevis av folk som gikk i paraden, foreldre med barnevogner og barn på sykler, rømte i et forsøk på å redde livet.

Ville ikke se paraden

Tirsdag ble det bekreftet at Nicolas Toledo var en av de sju som ble drept.

Det var bestefarens barnebarn som identifiserte ham etter masseskytingen.

Ifølge barnebarnet hans, Xochil Toledo, var ikke bestefaren sikker på om han ønsket å se paraden, på grunn av de store folkemengdene. Toledo brukte rullator og var redd det hele skulle bli for slitsomt.

Men familien ønsket ikke å la ham være alene hjemme på nasjonaldagen, så de fikk ham med, og dro alle sammen til paradeoppvisningen.

Xochil forteller The Chicago Sun at hun så bort på bestefaren sin under paraden, og gjør det klart at han så veldig glad ut.

- Bestefar reddet oss

Plutselig skjønte de at noe var galt. De hørte skudd, folk begynte å løpe i panikk, og de skjønte at noen hadde åpnet ild mot folkemengden.

Kuler begynte å komme mot dem, og tre skudd traff bestefaren hennes og drepte ham på stedet, melder The Chicago Sun.

- Han var den som reddet alle livene våre. Skuddene ville gått i meg, kjæresten min eller søskenbarna mine, sier hun.

DREPTE SEKS: En video på sosiale medier viser pågripelsen av den antatte gjerningsmannen etter masseskytingen i Highland Park 4. juli. Video: AP, TIKTOK. Vis mer

Alle var i sjokk

Xochil sier at faren hennes prøvde å skjerme bestefaren under angrepet, og ble selv skutt i armen.

Faren hennes og en fetter holdt rundt Toledo etter at han havnet i bakken som følge av skuddene. Samtidig virvlet kaoset rundt dem, med folk som løp til alle kanter i panikk.

Xochil forteller også at kjæresten hennes ble skutt i ryggen under skytingen. Da fikk hun noen tilfeldige til å frakte kjæresten til et sykehus i nærheten, fordi de ikke var sikre på om det ville være nok ambulanser til alle ofrene.

- Vi var alle i sjokk. Vi gråt. Vi kunne ikke tro alt som hadde skjedd, sier hun.

SKUDD: Under 4. juli-paraden i Highland Park i delstaten Illinois, skal flere seks være drept og 26 skadd etter en person skjøt fra seg mot parade-toget. Video: Tiktok @leonarcos11 / Dagbladet TV Vis mer

Navngir mistenkt gjerningsmann

22 år gamle Robert E. Crimo ble etterlyst etter skytingen i Chicago-forstaden Highland Park, der minst seks personer ble drept mandag.

Han er definert som «person of interest», altså en person politiet ønsker å komme i kontakt med.

Han var flere timer på frifot, og tungt bevæpnet politi gjennomførte en rekke razziaer i et forsøk på å finne ham. Rett før klokka 02 natt til tirsdag norsk tid ble Crimo pågrepet. Han ble pågrepet i Lake Forest, noen kilometer nord for Highland park, etter en biljakt.

MISTENKT: 22 år gamle Bobby Crimo er mistenkt for å ha åpnet ild mot en nasjonaldagsparade utenfor Chicago i USA. Foto: Politiet
MISTENKT: 22 år gamle Bobby Crimo er mistenkt for å ha åpnet ild mot en nasjonaldagsparade utenfor Chicago i USA. Foto: Politiet Vis mer

Det er foreløpig uklart hvordan Crimo stiller seg til anklagene mot ham.

Myndighetene har også gått offentlig ut med etterlysning av en sølvfarget Honda Fit, som de sier er Crimos bil.

Politiet: - Planlagt i flere uker

Politiet mener skytingen var planlagt i flere uker, og at den siktede mannen handlet alene.

Det forteller talsperson Christopher Covell i politiet på en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.

Ifølge Covell ble det skutt mot paraden mer enn 70 ganger, med en rifle siktede hadde kjøpt lovlig.

Covell sier også at siktede var kledd i kvinneklær, noe politiet mener han gjorde for å skjule tatoveringer og kjennetegn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer