Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yolanda Renee King:

- Bestefaren min hadde en drøm

Lørdag kuppet Martin Luther Kings barnebarn protestaksjonen i Washington.

- EN DRØM: Under lørdagens protestaksjon i Washington dukket Martin Luther Kings barnebarn opp. Der refererte hun til bestefarens historiske tale og fortalte at hun også har en drøm. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 28. august 1963 leverte Martin Luther King jr. én av historiens mest legendariske taler. Fra trappene på Lincolnmonumentet i Washington D.C. talte han foran over 250 000 borgerrettighetsforkjempere, og begynte med ordene «jeg har en drøm». Lørdag gikk Yolanda Renee King i bestefarens fotspor.

Over en halv million mennesker deltok i protestaksjonen «March for Our Lives» i Washington D.C. lørdag, noe som trolig gjør den til en av de største demonstrasjonene i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen.

Formålet med aksjonen var å protestere mot amerikanske våpenlover, noe som kommer som en følge av forrige måneds skoleskyting på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida. Der ble 17 personer drept.

Kuppet demonstrasjonen

Hånd i hånd med Parkland-overlevende Jaclyn Corin ble Yolanda Renee King geleidet inn på podiet foran folkehavet ved National Mall. Så presenterte 9-åringen seg som barnebarnet til Martin Luther King jr., og publikum tok helt av.

- Bestefaren min hadde en drøm om at hans fire små barn ikke skulle bli bedømt etter hudfarge, men etter sin karakter. Jeg har en drøm om at nok er nok, sa hun før hun fortsatte:

- Om at dette skal bli en våpenfri verden. Punktum!

Kings ord ble møtt med stormende jubel fra de frammøtte. Og stemningen ble ikke dårligere da hun manet folkehavet til å gjenta følgende ord tre ganger.

- Spre ordet, har du hørt det? Rundt hele vår nasjon, kommer vi til å bli en god generasjon.

Toneangivende elever

Flere av elevene som overlevde skoleskytingen i Florida har i etterkant vært toneangivende i våpendebatten.

Blant kravene finner vi strengere våpenkontroll, forbud mot automatvåpen, begrensninger i salg av ammunisjon og strengere bakgrunnssjekk av folk ønsker å kjøpe våpen.

Blant annet dukker flere av elevene opp på forsiden av neste utgave av magasinet «Time», med tittelen «Nok». Eleven som har fått aller mest oppmerksomhet er tenåringen Emma Gonzalez.

Hennes tale dagen etter skytingen, hvor hun kritiserte politikernes bånd til organisasjonen National Rifle Association (NRA), ble i ettertid hyllet på sosiale medier. Og siden har hun fått solide 1,2 millioner følgere på Twitter.

Rørende tale

Lørdag tok hun til talerstolen igjen med en kraftfull appell, ifølge The Guardian. Etter å ha beskrevet hva hennes døde medelver aldri kan gjøre igjen, ble hun stille.

Tårene rant nedover kinnene hennes, mens hun ventet på at det skulle gå seks minutter og 20 sekunder, akkurat like lenge som angrepet varte, forklarte hun.

- Kjemp for livene deres, før det blir noen andres jobb, avsluttet hun.

Ros fra Det hvite hus

Ifølge NTB roser Det hvite hus protestaksjonen i USA.

- Vi applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag, skriver pressetalskvinne Lindsay Walters i Det hvite hus i en uttalelse.

Videre skriver hun at å holde barna trygge, er presidentens høyeste prioritet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling